Blog nr. 12b – Bijlage: de foto’s…

“Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden..”

Foto boven – opname vanaf de zuid-oostgrens: op ons land is de rijst nog niet geoogst. Ons Bamboebos begint ca. 1/3 van links en eindigt ca. 1/3 van rechts op de foto. Vóór het Bamboebos loopt een waterstroompje, het loop rechts schuin vóór het begroeidde stuk langs en vormt daar de grens (het begroeide stuk is niet van ons). Achter dat begroeide stuk ligt een volgende minivallei.
– Links op de voorgrond de dichtgelsibde lotusvijver, daar vandaan slingert een waterstroompje naar het bos.
– In het midden tussen de Bamboe een afdakje (Sala) – waarin Sa op me wacht – ideale meditatieplek!

Foto hieronder: meteen na de overname offerden we water, lekkernijen en wierook op de grens van Bamboebos en rijstvelden om Boeddha en de Natuurgeesten onze dank en goede bedoelingen over te brengen. En om zelf even ‘stil te staan’ bij deze heugelijke gebeurtenis.

 

Foto rechts: Sa met de vorige eigenaresse in de
keuken van haar houten woning – een erg krasse weduwe van 73..! Een bijzonder mens – ze beschouwt Sa als een dochter. Ze woont ca. 2 km van het land en wandelde erheen om te werken; met de hand rijst zaaien en oogsten en het land schoonhouden. Bij de laatste oogst heeft Sa geholpen.

Let op de inrichting: eenvoudig zeil op een betonnen vloer, een butagasstel en een grote waterkruik, de gootsteen is op vloerhoogte (niet op de foto). In de kasten links haar kleren en eigendommen,
verder geen meubilair en haar huisje is zeer schoon.

Foto links: ‘handje contantje’…
met een tas geld van de bank naar
het Land office voor de overdracht.

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven: opname vanaf de rand van het Bamboebos naar het zuidoosten. De zuidgrens loopt halverwege de heuvel onderaan de schaduwrand, eronder is het land opgeschoond. Onderaan de schaduwrand (op de grens) bóven het geschoonde stuk loopt een waterstroompje wat de hoger gelegen terrassen voedt.
– Vanaf rechts lager op de foto, áchter het rijstveld nog een stroompje, dat voedt eerst de lotusvijver en van daaruit de laag gelegen velden. Het bovenste stroompje valt droog in de ‘zomer’ (ca. maart – juni), door de lagere stroomt altijd water.
– De oostgrens (vanaf het midden naar links) loopt vóór het geboomte. Op die grens, ook het waterstroompje buitenom de terrassen.
– Boven het horizontale midden ietsje rechts op de foto de lotusvijver, daarvandaan loopt een stroompje in een slinger schuin richting Bamboebos.

Hierboven: nóg een opname vanaf de rand van het Bamboebos, iets meer naar oost. De grens loopt (vRnL!) eerst vóór de bomen en vervolgens langs de begroeing naar het Bamboebos (links buiten beeld).
– Beneden links een stroompje tussen bos en rijstvelden.
– De rijst is enkele dagen na de opnamen met de hand geoogst.
– De zon verschijnt ’s morgens om 6 uur achter de bomen rechts boven, 7:30 komt hij daar bovenuit om de valllei tot 6 uur ’s avonds te verlichten en verwarmen.

Hierboven: opname vanaf de hoger gelegen zuidoost-hoek naar het Bamboebos met links in het midden de lotusvijver en de slingerende waterstroom daarvandaan.
– Achter de bamboe, de kruinen van enkele beschermde ‘gouden teak-bomen’ op ons land.
– De toegangsweg komt door het Bamboebos. Het dorp ligt a.h.w. achter het bos, daar is ook onze huidige woning, hemelsbreed 1 km van onze nieuwe plek.

Hierboven: opname vanaf oost naar west, de westgrens ligt net boven het horizontale midden op de foto – daar voorbij is de rijst al geoogst.
– Ook boven het midden, links op de foto, komt een smalle minivallei uit in de onze – vlak vóór de uitloper van een heuvel met (lamyai-)bomen.
– Op de achtergrond – vóór de beboste heuvels (lamyai en teakbomen) – lopen nog 2 kleine valleien naar links en rechts.
– De zon zakt ’s avonds om 6 uur in de verte achter de teakbomen en spreidt dan een ‘gouden glans’ door de hele vallei…

Kortom – naar mijn smaak: noord Thailand op haar mooist..!

Hieronder: we zijn begonnen met schonen van het Bamboebos – mooie gelegenheid voor een verbrandingsritueel.

Licht- & Vreugdevuren…

Natúúrlijk bij Kerst & Nieuwjaar..!!!

« Terug naar: Blog nr. 12: Onze plek in Mae Ann…