Koning Bhumibol…

[Bijlage Blog nr. 4, 9-12-2013] laatste aanpassing: 16-10-2016.

Zijn volledige naam: Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, in de praktijk ‘Rama IX’ of ‘Bhumibol’ (de Grote). Zijn volledige titel: Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit. [Phra = Boeddha of Boeddhist]

Nadat zijn vader in 1929 stierf, woonde en studeerde Bhumibol in Lausanne, Zwitserland. Op 9 juni 1946 werd hij koning van Thailand, hij was toen 18. Hij volgde zijn broer Ananda Mahidol (Rama VIII) op die dood was gevonden. Na de kroning ging hij terug naar Zwitserland en daarna naar de VS om zijn studies af te maken. Een auto-ongeluk in 1948 kostte hem zijn rechteroog en zijn rug werd ernstig beschadigd. Dit is de een oorzaak van zijn huidige zeer kwetsbare gezondheid. Tijdens de herstelperiode ontmoette hij zijn vrouw, die hem opzocht en verzorgde – nu koningin Sirikit. (Ook zij wordt hier op handen gedragen.)

Bhumibol is de 9e koning (Rama) van de Chakri-dynastie. Op 5 mei 1987 kreeg hij de eretitel de Grote. Sinds 2 juli 1988 is hij de langst zittende koning in de Thaise geschiedenis, en sinds 23 mei 2000 de oudste koning die Thailand ooit heeft gehad. Ook is hij sinds 2000 de langst regerende monarch in de wereld.

Vanwege zijn wijsheid en moed wordt hij vaak vergeleken met Rama V – dé grote en ook legendarische koning van Thailand die nog dagelijks door duizenden Thai wordt geëerd. (ik vergelijk Rama V met onze ‘vader des vaderlands’ Willem van Oranje).

Er zijn veel verhalen over de wijsheid, eenvoud en ruimhartigheid van Bhumibol. De enorme koninklijke rijkdom*) wordt zeer doelmatig beheerd en gebruikt – de meeste paleistuinen zijn open voor publiek en worden waar mogelijk economisch benut (op de gazons van het paleis in Bangkok grazen koninklijke koeien). Overal in Thailand zijn koninklijke agrarische centra voor onderzoek, ontwikkeling en (gratis) advies; talloos is het aantal door de koning gefinancierde of gesubsidieerde projecten en coöperaties. Naast de agrosector zijn er projecten in de gezondheidszorg, het onderwijs, het millieu en de waterhuishouding – (met de hulp en onder leiding van Bhumibol zijn enorme irrigatieprojecten gerealiseerd).

Opmerkelijk is de praktische benadering van de koning. Legendarisch zijn de werkbezoeken die hij, vaak samen met koningin Sirikit aan projecten bracht, en de simpele aandacht en daadwerkelijke steun die zij dan aan alle rangen en standen gaven. Ook zijn kennis van zaken en bemoeienis met ontwikkelijkingen zijn vermaard – hij studeerde techniek (en politicologie) en heeft verschillende patenten op zijn naam staan.
(Er zijn veel foto’s en filmpjes waarop te zien is hoe Bhumibol met laarzen aan door de modder gaat of aandachtig luistert naar eenvoudige plattelanders.)

* In 2010 werd het koninklijke vermogen geschat op 30 biljoen dollar. Daarmee hoort Bhumibol tot de rijkste koningen ter wereld.
Noot: veel eigendommen welke in andere landen van de staat zijn, zijn in Thailand van de koning. Bhumibol is eigenaar van veel land en van de investeringsmaatschappij die alle koninklijke projecten financiert (en soms beheert). Die maatschappij is (mede)eigenaar van veel ondernemingen, waaronder een bank. (Detail: die koninklijke maatschappij is vrijgesteld van belasting.) Naast één van de rijkste koningen, kan Bhumibol dus ook tot de grootste ondernemers worden gerekend.

Verder zijn er indrukwekkende en wonderlijke anekdotes over de behendige manier waarop Bhumibol de balans heeft weten te behouden of herstellen tussen de ingewikkelde, tegengestelde politieke-, militaire/politionele- en religieuze krachten*. In het verleden gaf hij blijk van zijn gezag en moed, door Thaise politieke en militaire leiders openlijk te bekritiseren. Dit leidde in enkele gevallen tot ontslagname, één keer zelfs van de minister president.

* In het verleden was Bhumibol beschermheer van het Thaise Boeddhisme, tegenwoordig is hij beschermheer van alle religies in Thailand.

Koning Bhumibol wordt volgens mij terecht geroemd en geëerd. Ik ervaar regelmatig hoe men hem hier op handen draagt. Ook nu heerst er veel (politieke) onrust, maar over één ding zijn Thai eensgezind: ‘Bhumibol is onze Liefste, Volmaakte en Heilige Koning’.

Bhumibol is een groot muziekliefhebber. Hij speelt saxofoon en componeerde jazz en harmoniemuziek. In Thailand zijn veel CD’s met zijn creaties in omloop en er is een uitgebreid oeuvre aan composities voor harmonieorkesten.

‘Onze Oranjes’ zijn bevriend met de Thaise koninklijke familie. Zij zijn vaste gasten bij alle officiële koninklijke gebeurtenissen, zoals hier Willem Alexander en Máxima.

« Terug naar: Blog nr. 4…

 • Blog nr. 73… 5 april 2024
  "Alarmdrama" - een les in Perspectief. Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat di verhaal jou net zoveel inzichten geeft als het mij heeft gedaan. […]
 • Blog nr. 72… 22 maart 2024.
  "Diagnose Introvert.." Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat deze verhalen jou net zoveel inzichten geven als ze mij hebben gedaan. […]
 • Blog nr. 71 – 8 maart 2024.
  Update en Zaadjes voor de toekomst... […]
 • Blog nr. 70… – 24 maart 2023.
  # Hagelstenen..(!) - # - Sa in Spagaat... - # Wat het voor mij betekent..? - # Geen Logees… - # Mijn eenzaamheid – # Wat te doen..? […]
 • Blog nr. 69… – 11 februari 2023.
  # Veel gebeurd - Leerzaam... # Heilzame oase - # De Praktijk... # Meer over Huib - # prima Behandelkamer... # Petje af - # Shopupdate... # Afkicken... # De kracht van Stilte... # Voornemens 2023... […]