Geplaatst op

Blog nr. 56… – 12 december 2020.

Blog 56 …

Mae Rim, Thailand, 12 december 2020.

–  Onrust & COVID in Thailand…
–  Afwijkend – Bizar – Positief …

– Mijn indruk en uitleg…
–  Subjectief & Suggestief…

Laatste Blog…

.. in 2020 – jaar van schrikken en aanpassen.
Velen waren – of zijn – in de ban van een virus.

Wij waren in de ban van ons nieuwe huis.
Vorderingen daaraan liggen stil, we wachten op de waterleiding en sparen om verder te kunnen.
Wel is Sa aan het schoonmaken en soms brengen we wat spullen over.
Een prettig stap voor stap tempo.

Het beloofde Bouwblog komt als er meer klaar is en ik daarvan foto’s kan laten zien.
[foto boven: de voorzijde in avondkleuren]

Onrust & COVID…

Ik kreeg vragen over de (politieke) onrust in Thailand, en over Corona…

Vooraf van een stuurman aan de wal…
Vanaf begin van de pandemie ben ik verbaasd over de paniek en over de Angst- en Schuld benadering*.

* Bekend: Angst en Schuld (schaamte) zijn killer emoties.
Toch wordt er door leiders wereldwijd nog altijd sterk aan geappelleerd.

Ter volledigheid: Blijdschap en Enthousiasme zijn het meest heilzaam.
Wist je dat (de energie-uitwisseling bij) een omhelzing bijzonder heilzaam kan zijn..?
– en dat onze handen helende energie (kunnen) reflecteren of doorgeven..?
– en dat samen toegewijd dansen en zingen en muziek beleven, heling en verjonging stimuleren..?
[PS: soms hoop ik stilletjes dat Mark & Co (deeltjes van) mijn Blogs lezen.]

Cream met haar jonge bergvriendjes – geen Covid-afstand, veel “anti-virus power”…

Afwijkend…

Herhaling: mijn kijk op ziekte wijkt af van de gangbare. Ik mijd kreten als ‘vechten tegen’ [ziekten] en vertrouw meer op zelf-heling dan op medicijnen.

Ben niet van de complottheorieën. Geloof graag dat leiders (en hun adviseurs) het beste met ons voorhebben. Maar helaas… ik vind hun corona beleid nu minstens dubieus. Waarom..?
– Hun visies over ziekte en heling blijken beperkt en eenzijdig en…
– Zij kunnen nooit alles overzien en begrijpen – (zie verderop Subjectief & Suggestief).

Ik probeer zoveel mogelijk informatie uit verschillende bronnen te halen – nu ook over corona.
Na het vorige Blog vond ik hoopvolle, wetenschappelijk gefundeerde info die ik niet tegenkom in het officiële mainstream nieuws. Er is namelijk een uitgebreid pallet aan alternatieve inzichten en mogelijkheden voor preventie en genezing.
Ga niet schrijven over wat ik precies aantrof – vind mezelf onbevoegd en het zou teveel ruimte nemen.

Bizar…

Ik was enthousiast en deelde mijn vindingen in kleine kring, maar schrok van sommige reacties – de alternatieven werden niet begrepen.
Verschillende groepen of stromingen lijken elkaar niet (meer) te verstaan.
Bizar en schokkend, omdat ik geloof dat gezondheid het meest gebaat is bij optimale uitwisseling van kennis en mogelijkheden. Ik zie nu gemiste kansen..!

Positief…

Klinkt het voorgaande negatief..?
Welnu, zeker is dat corona ernstig lijden veroorzaakt(!) en veel zorgen met zich brengt.
Maar… ik zie positiefs – twee voorbeelden:
(1) Minder reizen zorgde voor een betere luchtkwaliteit en meer rust. Ik zie een meer heldere sterrenhemel dan voorheen – én… Chiang Mai (stad) wordt niet meer ‘bezet’ door buitenlanders en is weer van de Thai.

(2) Een tsunami van bewustwording lijkt door de wereld te stromen – waarschijnlijk omdat we meer op onszelf zijn aangewezen. Velen kijken kritisch(er) naar politieke en economische hoofdrolspelers. Er is meer aandacht voor gezondheid en heling.
Ook lijken we onze spirituele kant te hervinden. (Vind ik mooi, want volgens mij was (is) de materiële kant te dominant.)

Gebed: “moge de bewustwordingsgolf zóveel momentum en invloed krijgen dat ook goede alternatieven volwaardig worden aanvaard en toegepast – en… moge de aandacht voor ons spirituele deel blijvend zijn”. Amen…
Overtuiging: gebeden worden gehoord en wonderen gebeuren..!

Sorry voor het verhevene – nu naar Thailand…

COVID…

.. zo noemen ze Corona hier.
Ook Thailand lag een poos plat, al merkten wij er weinig van. Wij leven in een soort continu quarantaine. Vooral ik – ik pendel tussen thuis en de bouw en ga een enkele keer naar een tempel of boodschappen doen. Hoe Thai de beperkingen ervaren weet ik niet. Sa en Cream praten er nooit oordelend over en het Thaise nieuws kan ik niet verstaan.
(Opmerkelijk, ik volg het Nederlands nieuws nu meer dan voorheen.)

Mijn indruk…

.. is dat Thai de covid-maatregelen gewillig aanvaarden – of stilzwijgend negeren.
Hier wordt financieel minder voor de stilstand gecompenseerd. Leerzaam hoe Thai dat oplossen. Ik zie langs de weg een explosie aan eet- en verkoop-kraampjes en veel meer moestuintjes dan voorheen.

Terzijde: goed dat ik niet in Nederland hoef te zijn – mondafscherming en afstand houden maken mij ziek.
Ik word er benauwd van en ervaar een mistroostig zombiebestaan – (normaal versta ik Thai al moeilijk, met mondafscherming helemaal niet).

Mijn uitleg..:

Aziaten zijn van nature volgzaam. Ziekte- (virus-) uitbraken komen vaker voor in de tropen, men is gewend aan maatregelen daartegen – én… men aanvaardt eenvoudig dat leven kwetsbaar en eindig is. (Is misschien makkelijk voor wie in reïncarnatie gelooft.)

Afstand houden is moeilijk voor de lichamelijk ingestelde Thai, dat doen de meesten ook niet. Mondkapjes waren al ingeburgerd – tegen smog en stof en als men zelf verkouden is – (tip: ook doeltreffend na eten van sterk ruikend voedsel, haha). Wel zijn mondkapjes nu vaker verplicht, vooral in winkels en overheidsgebouwen. Ook hygiëne-handelingen zitten ingebakken.

Elkaar aanspreken doen Thai bijna nooit en ik zie geen actieve handhaving. Hoorde wel dat restaurants en massageklinieken zijn beboet en gesloten, maar… op straat merk ik er niks van. Grotere winkels en overheidsinstellingen zijn strikt (temperaturen en mondkapjes), verder blijft het motto: vrijheid blijheid.
Kortom: geen covid-stress voor ons.

Onrust..

Vernam over de Thaise (politieke) onrust via het Nederlandse nieuws en dankzij vragen van jullie. Soms zie ik flitsen van betogingen in Bangkok. De onrust lijkt misschien erg, maar de vraag is of dat wel klopt. Nieuwsorganisaties moeten zwaar concurreren en drama en onrust verkopen nou eenmaal het best – dus: grote kans op overdrijven en uitvergroten.

Goed om te beseffen: Thailand heeft bijna 80 miljoen inwoners – (precieze aantal onbekend) – met veel verschillen in etniciteit. Ook is hier nog veel ongeletterdheid. Verschillen in welvaart zijn dan ook onvermijdelijk en meningsverschillen vanzelfsprekend.

Subjectief & Suggestief…

Ik vind het nieuws nooit objectief. Ik bedoel: iedereen neemt waar wat ‘ie kan herkennen en iedereen vindt wat ‘ie zoekt – niemand kan echt objectief zijn!
Uiteraard zijn sommige journalisten redelijk neutraal. Toch is ook hun referentiekader beperkt. Anders gezegd: niemand kan alles overzien en weten..!

Meestal is de stelling: Thailand is ondemocratisch. Nou, volgens mij is democratie (westers model) hier voorlopig niet verstandig of haalbaar. Natuurlijk kan ook in Thailand veel worden verbeterd – waar niet..?! Het kan je niet ontgaan: in het westen werkt de democratie momenteel ook niet zaligmakend voor iedereen.
Ik denk nu aan: ‘een betere wereld begint bij jezelf’.

En de koning..? – die heeft het niet makkelijk!
Stel… je zit tot je 60e in een schitterende wachtkamer met bijna onuitputtelijke faciliteiten voorhanden, qua geld en adoratie. En daarna moet je daarbuiten opboksen tegen de heersende geest van je legendarische vader. Ik geef het je te doen. (Misschien later meer.)

Alleen kalm stromend water is doorzichtig…

Bezinningsmaanden…

Zolang ik mij kan heugen zijn november en december bezinningsmaanden voor mij. Ik leef momenteel traag en denk na over levenszaken of geniet van vredige stilten. (Het weer is nu aangenaam: droog met koude nachten en overdag niet te warm.)

Corona en het overlijden van enkele dierbaren – waaronder mijn oudste broer – geven mijn overwegingen bijzondere diepte dit keer.
Ik wil er graag over schrijven, maar mijn gedachten zijn onvoldoende gekristalliseerd en… dit Blog is alweer vol.
Daarom: Niet mijn laatste blog in 2020 – tot het volgende..!

Hier eindigt Blog 56 – dank voor het lezen!

Hartelijke groeten en happy dagen..!!

Luc
PS: toegang tot de site… [herhaling].
Helaas blijven enkele providers dwarsliggen voor de toegang tot mijn site.
Kan ik helaas niets aan veranderen. Dit Blog zit daarom (wederom) bij de aankondigingsmail (pdf).
Noot: de site-versie pas ik later soms aan – kan natuurlijk niet met de pdf-versie.

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties, zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

… einde …