Geplaatst op

Blog nr. 60… – 29 april 2021.

Blog nr. 60…

Mae Rim, Thailand, 29 april 2021.

– Nieuwe stap…
– Bangkok op de valreep…
– In Covid-quarantaine…
– Cream op YouTube

Ik kreeg vragen in de trant van: “Benieuwd hoe het met jullie persoonlijk gaat Luc!”
Ok, dan eerst…

Dank – het gaat goed..!

.. ook al zijn we in Covid-quarantaine – [zie verderop…]

Sa…

Voor Sa is huisarrest een drama.
Zij is van nature actief en zorgt als een kloek voor ons en het nieuwe huis. Ze plantte daar bomen en planten en het was lange tijd heet en kurkdroog, dus dagelijks sproeien – (intussen regent het vrijwel dagelijks). Bovendien is er een miereninvasie, dus continu vegen en barrières creëren.

Ik sta paf van Sa ‘s power en volharding. Meestal is ze al voor 6 uur bezig met wassen en schoonmaken. Om 9 uur gaat ze naar ons nieuwe huis tot eind van de dag – (siësta rond de middag) – 6 uur ‘s avonds naar de markt en daarna koken en eten. Dan weer ‘huiswerk’ om vervolgens te slapen als een lammetje.

Cream…

.. heeft alweer 2 weken vakantie. (April en Mei zijn de warmste maanden, daarom zijn dan de grote schoolvakanties.) De periode ervoor blokte ze voor tentamens, vaak tot in de kleine uurtjes.

School… geen makkie in Thailand.
Cream staat kwart over 5 op en vertrekt om 6 uur met een busje.
Om kwart voor 8 verzamelen alle leerlingen, klasgewijs op het (sport)terrein voor de school.
Stel je voor: klokslag 8 staan ca. 4.000 meisjes en jongens (gescheiden) in uniform en in gelid voor volkslied en vlagceremonie. Ik vind dat indrukwekkend en het voedt correctheid en discipline*.
* Schooluniform en gedragsregels zijn superstreng – in Nederland waarschijnlijk onvoorstelbaar.

School eindigt om half 4 en een uur later vertrekt Creams’ busje, ze is dan voor 6 uur thuis en in de avond maakt ze huiswerk.
Vaak blijft ze langer om met klasgenoten te werken aan projecten* – dan komt ze met openbaar vervoer naar huis, of haal ik haar op.
* Ze maakte met klasgenootjes een YouTube filmpje – [zie onderaan].

Ook zaterdags gaat ze naar school (met openbaar vervoer), van ’s morgens 9 tot ’s middags half 4. Soms gaat ze zelfs zondags, voor bijzondere happenings of projecten.
Overigens, Cream geniet erg van school en klaagt zelden, én… ze haalde goeie cijfers! Nu studeert ze voor het vervolg en helpt ze bij de (voorbereidingen voor) de verhuizing.

Ik…

.. voel mij Gezond & Wel! Mijn dag begint om 6 uur met een wandeling, samen met Snuf. Ik geniet erg van de ontwakende natuur en om 9 uur is het soms al boven de 30 graden. Als we verhuisd zijn kan ik klussen en als het te warm wordt de schaduw opzoeken. Nu zit ik (te) vaak achter de computer, niet goed voor m’n conditie.

Nieuwe stap…

Sa en ik gaan wettelijk trouwen..!
Een formaliteit voor Thai – eigenlijk telt alleen een boeddhistisch huwelijk. Dat heet “trouwen voor Boeddha” en gaat gepaard met een uitvoerige ceremonie én een groots familiefeest.
Dát blijft voor ons “in het vat”, omdat Sa d’r familie aan de andere kant van het land woont en de mijne nóg verder weg.

Een wettelijk huwelijk heeft juridische voordelen. Bijvoorbeeld – ik kan geen land kopen, wél een huis. Ons land staat op Sa ’s naam. Als we getrouwd zijn kan ik makkelijk(er) in mijn huis blijven wonen, als Sa eerder overlijdt dan ik. Andersom erft Sa (of Cream) automatisch mijn eigendommen hier – anders gaan eventuele banktegoeden eerst naar de staat, daarna kost het Sa of Cream moeite om die vrij te krijgen – (erfgenamen in Nederland zouden niets terugzien).

Verder wordt het voor mij makkelijker om een visum te krijgen/behouden. Ook kan ik een Thais paspoort aanvragen – (2e paspoort) – máár… dat lukt zelden en kost meestal járen. (Thailand hoort bij de moeilijkste paspoortlanden ter wereld.)

Rompslomp…

Trouwen met een buitenlander vraagt een pak papierwerk.
Eerst moest ik een aantal uittreksels uit Nederland halen. Godzijdank kon zus Ada dat regelen – die schat!
Ook Sa moest uittreksels en verklaringen ophoesten.

Met die papieren moesten we naar de Nederlandse ambassade in Bangkok om een zogenoemde “huwelijk-geschiktheid-verklaring” te scoren – de bevestiging dat ik niet gehuwd ben.
Momenteel worden sommige papieren vertaalt in het Thais en daarna gelegaliseerd bij het Thaise ministerie van buitenlandse zaken. Gelukkig heeft dat een kantoor in Chiang Mai.

Pas daarna kunnen we ons huwelijk bij de gemeente registreren.
Hopelijk lukt het voor Juli, want dan verloopt mijn visum. Zekerheid hebben we pas als het gedaan is.
Soms worden papieren afgewezen, omdat een handtekening, punt of komma verkeerd staat. Thaise ambtenaren zijn zeer formeel!

Bangkok 20-04-’21 – Sa vraagt om succes bij de ambassade.
(let op de bloemenslingers en grote hoeveelheid minibeeldjes op en rondom het plateau – allemaal symbolisch)

Bangkok op de valreep…

Onze afspraak bij de ambassade was op 21 april, de dag ervoor vlogen we naar Bangkok.
Er ontstond net een volgende Covid-golf in Thailand. Sa belde daarom een speciaal nummer vlak voor ons vertrek – “ga gerust en bel weer als u terug bent”.

Op de 21e werd ineens veel gesloten. Onze afspraak was om 9 uur en 3 uur ‘s middags zou de verklaring klaar zijn. De ambassade-medewerker* leverde echter binnen 40 minuten – om 10 uur stonden we weer buiten, mét papieren.
* Rare gewaarwording – de ambassade is feitelijk een stukje Nederland. We werden geholpen door een Thaise jonge man die, naast Thais enkel Engels sprak – moeilijk verstaanbaar vanwege z’n accent en een wollige mondkap.

Onze terugvlucht stond op 9 uur in de avond, wij gingen snel kijken of we eerder terug konden. Op het vliegveld heerste een gespannen sfeer. Er was plaats op een vlucht van half 3 – leek een ingelaste vlucht, alles ging rommelig. Ook de aankomst in Chiang Mai verliep chaotisch.

Grappig – als het spannend wordt klitten Thai nóg meer bij elkaar dan ze al gewend zijn – goed voor een virus-overdracht, haha. Als een echte Thaise voegde Sa zich vrolijk bij de samenscholingen – ik vond stilletjes solo mijn weg. Resultaat: Sa en haar telefoon werden meerdere keren geregistreerd, ik helemaal niet.
Afijn, blij dat we weer thuis waren – “op de valreep”, want sindsdien zijn er veel inperkingen en niemand weet tot wanneer.

In quarantaine…

Vorige week kon er toch ineens waterleiding worden gelegd naar ons nieuwe huis. We wilden nu voor 1 mei verhuizen en spraken met onze bouwers af om restklussen te komen doen, de dag nadat wij uit Bangkok kwamen.
Dat liep anders… Sa werd om 9 uur gebeld; een medisch team wilde ons komen controleren – (die vroegen ons later om het zelf te doen).

Om 10 uur nóg een telefoontje – het dorpshoofd was geïnformeerd over onze Bangkok reis. Zijn opdracht: “laat de bouwers stoppen of alleen verder gaan en blijf zelf 2 weken thuis” – de bangmaker: niet luisteren is 100-duizend Thai Baht boete [€ 2.750] plus 2 jaar opsluiting*. De bouwers zijn erg bang van het dorpshoofd dus zij vertrokken rap.

* Die 100-duizend is 20-duizend – (nog altijd € 550..!) – tevens de boete voor geen mondkapje – nu overal verplicht, zelfs in de auto! Militairen nemen geen halve maatregelen en ik ben hier ‘te gast’ en… beter gehoorzaam dan gestraft.

Leuk – in Thaise dorpen hangt een omroepsysteem. Daaruit klinkt elke morgen het volkslied en vervolgens mededelingen van het dorpshoofd. Je raadt het misschien al – het hele dorp wist direct dat ze ons 2 weken moeten mijden.
Sa ging de volgende dag klussen en werd algauw gebeld door het dorpshoofd: “ga naar huis alsjeblieft!” – (dorpelingen hadden Sa op haar scooter gespot). Heel begrijpelijk –mensen zijn bang en het dorpshoofd voelt zich verantwoordelijk.
(Eerder zei hij dat we naar het land konden gaan, als we op eigen terrein bleven.)

Wij hebben vrede met een weekje later verhuizen. Onze huisbaas reageerde fantastisch: “jullie zijn al 6 jaar geweldige huurders, blijf zolang nodig en na 1 mei hoef je niks te betalen”.

Er is meer nieuws, o.a. over de inwijdingsceremonie van ons huis –  maar dit blog is vol, volgende komt spoedig.

Hier eindigt Blog 60 – Dank voor het lezen..!

Hartelijke groeten,
Luc


PS: het YouTube-filmpje van Cream en haar schoolteam vind je »» hier…
(a) het gaat over ‘hoe een (Thaise) jongen versieren?’
(b) in het Thais (zonder vertaling), ook voor mij onverstaanbaar
(c) Cream is kort in beeld, om ca. 6.35 en 8.41 – keuvelend met 2 jongens.
(d) Zij deed het editwerk – doet ze graag.

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

… einde …