Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 25… – 30 sept. 2016

Blog nr. 25…

Mae Rim, Thailand, 30 september 2016.

–  Moessonleed – Slangenbeet…
–  Toelatingsexamen… – Status en Prestige…

–  Netwerken of Vriendjespolitiek..?
–  Oosterse omwegen – Zijden handschoenen…

Moessonleed…

Moessontijd: de meest riskante periode van het jaar – de gevaren komen vooral van muggen en slangen. Twee zussen en een nichtje van Sa waren laatst ziek door de muggen. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis maar regelmatig worden mensen een poosje opgenomen.
De toename van slangenbeten komt omdat ze letterlijk uit hun schuilplaatsen drijven en op zoek gaan naar voedsel. Vanzelfsprekend zijn in deze periode ook meer mensen ziek door de nattigheid.

Slangenbeet…

Sa ’s vader – ‘Taa’ [grootvader] – moest onlangs ijlings naar het ziekenhuis na een giftige slangenbeet. Het serpent nam hem te grazen toen hij onkruid wegtrok uit de rijstvelden. Vrijwel elke Thai op het platteland kent de signalen en weet hoe te handelen. Taa heeft altijd antikruid bij zich en dat nam ‘ie meteen in. Daarna klampte hij iemand aan die hem op de scooter naar de eerste hulp bracht – (soort huisartsenpost). Toen hij daar aankwam kon hij al niet meer praten. Hij werd behandeld en doorgebracht naar het ziekenhuis waar hij een nachtje op Intensive Care verbleef. Taa heeft dit proces vaker doorstaan.

Gevaar…
Ook bij ons kwam een gevaarlijke slang te dichtbij. Onze hond Snuf merkte hem (haar?) zoals altijd het eerste op. Ze blaft dan op een speciale manier en probeert het beest te pakken – doet ze ook ’s nachts en ook als een schorpioen of andere naarling zich op het erf waagt*. De slang verschool zich onder de vloer van de carport en ik laat beesten met rust zolang ze geen direct gevaar vormen. Bijvoorbeeld slangen doen ook veel goed; ze houden ratten en muizen uit de buurt of eten ze op. Ik zie dagelijks in de natuur hoe alles met elkaar samenhangt; alles heeft haar plaats en bedoeling, wij mensen maken er weleens een potje van.
* Het verbaast me telkens weer hoe de ogenschijnlijk lompe Labrador de slangenbeten (tot-nu-toe!) weet te ontwijken en zelf enkel toehapt als ze zo’n beest kan uitschakelen. Daarbij springt ze regelmatig voor mij in de bres. Ongevaarlijke dieren, zoals uit het nest gevallen vogeltjes, geeft ze tegenwoordig heelhuids in m’n handen.

Maar… op een middag zat ik achter m’n computer toen een bons tegen het raam klonk. Ik keek op en recht in de ogen van de slang, een halve meter bij me vandaan – (achter de insecten hor, haha). Omdat ze tussen de horren kunnen doorkruipen heb ik haar afgemaakt. Het was een prachtig beest – maar: een serieus gevaar. Trouwens, ook niet giftige slangen kunnen lelijke wonden toebrengen.

[Foto hieronder: …recht in de ogen van het prachtige dier, helaas… een serieus gevaar.]

Toelatingsexamen…

Cream heeft afgelopen zaterdag toelatingsexamen gedaan bij een school in de stad. Ze is nu twaalf en gaat volgend jaar naar een middelbare school.
Het was bij een overheidsschool. In de stad zijn diverse scholen en deze staat het best aangeschreven en is het meest prestigieus – ook nichtje Ice zit er op. Veel oud-leerlingen zijn hoog op de maatschappelijke ladder terechtgekomen. In Mae Rim is ook wel een middelbare school, maar die staat niet zo goed aangeschreven en daar vandaan is doorstromen naar de universiteit moeilijker.

Cream was één van de 1.500(!) kandidaten en voor dit lespakket worden maar 200 leerlingen toegelaten – (o.a. mathematica, natuurkunde en engels). De uitslag komt binnenkort en we verwachten dat Cream niet zal slagen – mathematica is niet haar favoriete vak, ze doet liever talen en kunst of art. Het nieuwe schooljaar start medio april en begin 2017 zijn er nog 2 examens voor andere lespakketten.

Opmerkelijke details: Inschrijven voor elk toelatingsexamen kost 200 Thai Baht (ruim 5 euro).
De 20 besten krijgen 50% korting op de opleidingskosten.
De betreffende school is de enige in de stad met een International course; een aparte semi-particuliere opleiding waarvoor extra betaald moet worden. Hier ligt de nadruk op handel en talen (Engels, Frans, Chinees en Japans) en er wordt door buitenlandse leerkrachten les gegeven.

Status en Prestige…

Er zijn ook particuliere scholen. Sommige daarvan zijn erg duur en stellen bijzondere toelatingseisen. Ik heb geen beeld van de Nederlandse situatie – wel het gevoel dat status en prestige in Thailand een belangrijkere rol spelen. Sommige ouders steken zich zwaar in de schulden om hun kind naar zo’n dure school te laten gaan. Ook doen ze er erg trots over. Als Cream niet op deze school terecht kan, ziet Sa ook liefst dat ze naar een (de duurste) particuliere school gaat.

Netwerken of Vriendjespolitiek..?

Sa kan de komende maanden misschien wat bijverdienen. Dankzij krachtige aanbevelingen van vriendinnen mocht ze in twee resorts haar massage-kwaliteiten demonstreren en ze is geslaagd. Van november tot februari is het hoogseizoen en kan ze free-lance worden opgeroepen.
Zo gaat dat hier: familie en vrienden promoten elkaar waar ze maar kunnen. In Nederland doen we dit minder – we vinden het overdreven of zelfs bedenkelijk. Ik begrijp de Thaise situatie en zie de voordelen.

Ware kunst…
Betrouwbare relaties – vooral familierelaties – zijn in de Thaise maatschappij en in zaken erg belangrijk. Dit geldt in heel Azië. Het aangaan en in stand houden van goede relaties is een ware kunst – voor de doorsnee Westerling onnavolgbaar. In het Westen wordt er nogal eens kritisch over gedaan* – volgens mij vaak onterecht. Ik wil daarom graag uitleggen hoe het komt dat (familie)relaties hier zo belangrijk zijn.
*) Als we het in Nederland hebben over kruiwagens, vriendjespolitiek en old boys netwerk denken we meestal aan de nadelen ervan. (Kritiek hebben is ook misschien wel de pot die de ketel verwijt…)

“Onbekend maakt Onbemind”
Ik vind dus niet alle kruiwagens slecht en niet alle vriendjespolitiek verwerpelijk. Netwerken klinkt positief en wordt als een goeie kwaliteit gezien.
Ik versta onder Netwerken (en Lobbyen): jezelf, je organisatie, je product of dienst bij iemand onder de aandacht brengen met als doel: een positieve, vruchtbare relatie creëren. Dit vanuit de gedachte: ‘Onbekend maakt Onbemind’. Kruiwagens en vriendjespolitiek klinken negatief, omdat we er voorshands van uitgaan dat openheid en objectiviteit daarbij ver te zoeken zijn, en omdat dubieuze uitruil van belangen een rol kunnen spelen. Dit gebeurt natuurlijk net zo goed bij Netwerken of Lobbyen – zie ook ‘Lobbyisten en Populisten’ hierna.

Oosterse omwegen – Zijden handschoenen…

In het algemeen zijn Oosterlingen veel minder direct of to-the-point dan Westerlingen. Ik kan talloze voorbeelden geven van de absurde omwegen die Thai soms nodig hebben om iets over te brengen – nodig hebben omdat ze elkaar niet willen – of beter gezegd niet kúnnen kwetsen of bruuskeren en de relatie kost-wat-kost in stand willen houden. Ze kunnen urenlang over schijnbaar niks praten, maar tijdens dit eindeloze zoete broodjes – koetjes-kalfjes gekeuvel worden gevoelens en ideeën omzichtig afgetast en vertrouwen gevestigd of herbevestigd. Door elkaar supervriendelijk en diplomatiek – met zijden handschoenen – te benaderen wordt een dikke draad gesponnen en blijft de verbinding intact.

Ik vind het meestal erg (té) vermoeiend en heb Thai weleens te direct benaderd, met schade en schande tot gevolg. (Westerlingen die mij kennen kunnen beamen dat ik eigenlijk best, uhmmm… zeg maar tactvol ben.) Ook keerde ik sommige Thai de rug toe en dacht dat zij hetzelfde deden. Maar Sa hield het contact opgewekt gaande en na verloop van tijd kwam alles weer goed. Overigens vind ik het onbevredigend dat zaken niet echt werden uitgepraat of rechtgezet, althans: naar mijn gevoel!

Afijn… de Oosterse omzichtigheid maakt dat Thai dus eeuwig om zaken heen kunnen draaien en het beestje niet bij de naam noemen. Een gevolg hiervan is dat ze nooit echt op elkaars woorden kunnen en durven vertrouwen, en dat ze nooit écht weten waar ze aan toe zijn. Ook geven ze niet onverbloemd aan dat ze geen zaken willen doen of het contact niet (meer) op prijs stellen – Thai zelf hebben dat overigens wel door en ik begin het te leren.

Meestal kennen alleen directe familie en zeer vertrouwde vrienden elkaars werkelijkheid. Bij nieuwe relaties wordt lang de kat uit de boom gekeken. Anderzijds, is de band eenmaal gevestigd, dan mag er heel wat fout gaan voordat deze verbroken wordt.

Kort en goed: Thai proberen altijd eerst met familie, vrienden of bestaande relaties zaken te doen omdat ze die kennen en weten wat ze aan hen hebben. Er zijn nog meer redenen – en deze enge benadering heeft uiteraard ook nadelen – maar … dat wordt te lang.

Lobbyisten en Populisten…

… ik ging hier schrijven over gevaren en schade van (politieke) lobbyisten en populisten – dit vanwege de actualiteit en omdat het mooi past bij Netwerken, Vriendjespolitiek enzovoort. Echter, dit Blog is alweer vol dus: ik bewaar het voor later…

Hier eindigt Blog nr. 25 – Dank voor het lezen..!

Hartelijke Groeten,
Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *