Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 29… -10 Februari 2017

Blog nr. 29…

Mae Rim, Thailand, 10 februari 2017.

Op mijn laatste Blogs kwamen diverse positieve reacties.
Ik schreef daarin over praktische Thaise thema’s – blijkbaar interessant.

–  een Bewogen Bezoek…
–  “Ver-Oostert” – Gevolgen…
–  Gezondheid– Tegenstrijdigheden…
–  Dieet & Resultaten…

Bewogen Bezoek…

In m’n vorige Blog stond dat Ria op bezoek zou komen – zij was mijn helende hulp in een moeilijke levensfase, lang geleden. Ze verbleef hier 3 weken met haar jongste zoon en ze logeerden in een heerlijk resort bij ons in de buurt – (Ria is in de 80, haar zoon bijna 50). We gingen regelmatig met hen op pad en toonden onze omgeving en de Thaise natuur en cultuur. Zij genoten van de oosterse sferen en vergaapten zich aan deze heel andere wereld. Sa bereidde soms Thais-Hollandse maaltijden en heeft hen een paar keer gemasseerd.
Hun woorden bij het afscheid: ‘we zijn dik aan onze trekken gekomen’ – ‘hebben de bijzonderheden van land en bevolking ingedronken en dat heeft ons erg goed gedaan’ – ‘veel dank voor al jullie zorgen’!

Ook voor ons was het een intensief en vooral Bewogen Bezoek. Zowel onze gasten als wijzelf raadpleegden onder meer de Adjahn (boeddhistische Meester) van ‘onze’ tempel in Mae Ann en stelden hem actuele ‘levensvragen’. Dit – plus alle andere belevenissen – bracht mij relativerende inzichten. De invloed ervan werkt waarschijnlijk nog lang door. Daarom wil ik er nu niet veel over schrijven, wel kan ik al enkele conclusies noemen…

“Ver-Oostert..”

[>> alleen voor monniken..!]

Ik schreef al eerder dat mijn huidige levensfase nadrukkelijk vraagt om meer te “Zijn” in plaats van te “Doen” – om meer te leven vanuit “stille aanwezigheid”, dan vanuit “ambitieuze gedrevenheid”.
Een praktisch voorbeeld: als ik uit mezelf uitweidde over Thaise bijzonderheden, was de aandacht van onze gasten meestal gering – voor mij erg vermoeiend. Maar, als ik antwoordde op vragen van hen, was er juist veel aandacht – en dat gáf energie.

Nóg een conclusie: ik blijk steeds verder te “Ver-Oosteren” – (of “Ont-Westeren”?). Het kostte me soms veel moeite om uit te leggen dat, wat normaal is in Nederland in Thailand vaak niet begrepen wordt of totaal anders wordt gedaan – (vanzelfsprekend ook andersom). Regelmatig was ik verlegen met reacties van onze gasten en soms vond ik geen aansluiting bij hun gedachtegang.

Gevolgen…

Momenteel denk ik na over gevolgen van deze opmerkelijke inzichten. Een paar dingen staan al vast. Onze wens voor een eigen mini-resort is nu echt definitief van de baan. Ook stoppen we met gids-chaufferen ver buiten onze directe buurtomgeving. Zulke acties en verantwoordelijkheden passen niet meer – ook al ben ik in puike conditie en beleven we er heel veel plezier aan. Voor het overige ontstaat de komende tijd vast meer helderheid.

Noot: wil je weten wat we wel graag doen..? Bij de site-onderwerpen vind je altijd de meest actuele beschrijving. Voor als je ons wilt bezoeken… klik hier op » “Welkom in Mae Rim…”.

Gezondheid…

In Blog nr. 27 stond dat ik moest “werken aan m’n gezondheid” en ik beloofde een vervolg.
Mijn overtuiging: “het Leven geeft me wat ik nodig heb, áls ik maar kan luisteren naar de stem van mijn hart”. Volgens mij is harmonie tussen mijn hart – (ziel of gevoel) – en verstand, belangrijk voor m’n gezondheid. Ook leven in (harmonie met) een gezonde omgeving is van groot belang.

Prima DNA..!
Ik probeer eigenlijk altijd al gezond te leven en erfde prima DNA – al zijn m’n lijf en geest best gevoelig. Als kind was ik eens erg ziek en de roofbouw voor m’n 40e leidde tot een pittige burn-out met veel ongemakken, en daarna tot een moeizame weg naar herstel. Ik had vooral baat bij natuurlijke remedies. Ook de Meester-gidsen en –helers die ik raadpleegde, hebben mij heilzame wegen gewezen.
Wel moet ik blijven opletten – verkeerd eten en (overmatige) spanningen zijn funest. Bijvoorbeeld twee jaar geleden lag ik hier in een ziekenhuis – achteraf had ik teveel gember gegeten. (Lastig in Thailand: té spicy eten verdraagt mijn lijf niet.)

Tegenwoordig speelt natuurlijk ook m’n leeftijd een rol. Tot m’n 65e geloofde ik de “eeuwige jeugd” te hebben, maar sindsdien zijn m’n fysieke uithoudingsvermogen en souplesse merkbaar afgenomen. Mijn huid vertoont meer rimpels en vlekjes, en herstel van inspanning en aandoeningen verloopt trager.

Vorig jaar merkte ik ineens een drastische achteruitgang – voelde me pafferig en vermoeid en kreeg last van pijnen en kwaaltjes. Het ergste was m’n rechterknie – die deed constant pijn en hardlopen lukte niet meer. Bij nader inzien was ik ongemerkt minder gaan bewegen en meer zoetigheid gaan eten. Het moest anders en ik ging op zoek.

Tegenstrijdigheden en Onzin…

Op internet trof ik veel tegenstrijdigheden en misleiding. Dankzij doorpluizen en gezond verstand onderscheidde ik steeds beter goed van verkeerd en waar van onwaar – (verbazingwekkend hoe we vasthouden aan kennis die lang achterhaald is, ook schokkend hoeveel onzinnige of zelfs foute remedies we blijven volgen).
Ik experimenteerde daarop met een ander dieet en een andere manier van leven. Dit laatste was het eenvoudigst: gewoon meer bewegen – bijvoorbeeld trouw elke dag Tai Chi doen. M’n dieet is een verhaal apart. Het kostte namelijk diverse aanpassingen voordat ik vond wat nu optimaal voor me lijkt.

Noot: ik probeerde ook een veelbelovend Amerikaans wondermiddel voor verjonging, maar… voor mij werkte het niet, om meerdere redenen. Na 2 maanden ben ik er mee gestopt.
Dat was weer een kostbare les, de zoveelste…

Zijstapje…

Mijn visie: ieder lichaam is anders, en… het verandert continu. Het is dan ook onmogelijk om voor iedereen geldende regels te geven – het perfecte universele dieet, gewicht, oefenprogramma, wondermiddel enzovoort, bestaat gewoon niet..!!!
Als ik tegenwoordig lees ‘dit is goed voor …’ of ‘dit en dat moet je eten, doen of laten’, rijzen mijn nekharen en denk ik: onzin, of eerst zien (proberen) dan pas geloven!

Toen ik heel klein was moest ik eens naar onze oude huisarts. Wat die toen zei is me altijd bijgebleven: “jij bent eigenlijk zelf je dokter Luc, want ik kan jou alleen maar helpen als jij mij vertelt wat je voelt en weet”. Zo zie ik het nog steeds: per saldo ben ik m’n eigen dokter. Laat ik het anders zeggen: als ik bewust met m’n lijf omga en alert ben op haar signalen, kan ik bijsturen voordat het te ver uit balans raakt.

Noot: mijn visieverhaal is veel uitgebreider – bijvoorbeeld: mijn diepste overtuigingen en de boodschappen die ik mezelf geef, bepalen (mede!) mijn gezondheid. [Meer wordt te lang – iets voor een Memo-Note.]

Dieet & Resultaten…

Kort over m’n huidige dieet. Ik eet weer vlees – vooral vis en gevogelte – veel groente, een beetje rijst en af en toe aardappelen. Geen: deegwaren zoals brood en pasta’s, geen melkproducten en erg weinig suiker, alcohol en koffie. Eén item wil ik apart noemen: elke morgen een kop zelf-getrokken beender-bouillon.

Resultaten…
Mijn hoofd is helderder en m’n lijf kwieker (afgevallen), m’n spieren en gewrichten zijn soepeler en mijn huid is zachter – op enkele plaatsen nog geïrriteerd en de meeste rimpels en vlekjes zijn er nog. Ook een paar lichte ongemakken houden nog aan.
En m’n knie..? – Die doet het uitstekend, voor mij een wonder! Moet hier nog zeggen dat Sa me regelmatig masseert – (serieus: de vermaarde Thaise therapeutische massages kunnen erg heilzaam zijn – ben niet de eerste die dit ondekt).

Hier eindigt Blog nr. 29… Bedankt voor het lezen..!!!

Hartelijke groeten,
Luc
PS: als je ons wilt bezoeken… » lees eerst: “Welkom in Mae Rim…”.

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: »Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *