Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr 3… 3 nov. 2013.

Blog nr. 3…

Mae Ann, Thailand, 3 november 2013.

–  Veel regen
–  Genietend Leven…
–  Symbolisch: Inzichten – Lessen…

Veel regen

Zaterdag 19 oktober jl.* was de regentijd officieel ten einde. De laatste weken regende het veel. Dat is hier in de bergen soms lastig maar leidt zelden tot problemen. In Chon buri was veel land ondergelopen, het stadje Panathnikom stond dagenlang onder bijna 1 m. water. Daardoor was vervoer moeilijk en schoten de voedselprijzen omhoog**. Gelukkig is het droger geworden.

* Volle maan en een Boeddhistische feestdag – voor monniken het einde van 3 maanden studie in de tempel, opnieuw naar buiten om hun ‘pad’ te vervolgen en sommige weer terug naar familie en werk.
** In Chon buri zijn veel viskwekerijen – grote gegraven vijvers met enorme hoeveelheden vis. Veel vijvers zijn overgestroomd waardoor veel vis is ontsnapt.

Genietend Leven…

In tropisch Azië is de natuur prachtig en overvloedig, vooral tijdens en na de regentijd. Samen met licht, warmte en de vruchtbare aarde, zorgt de regen voor een enorme groeispurt.

Indrukwekkend om te zien hoe snel en makkelijk hier alles groeit, sommige fruitsoorten kunnen 2 x per jaar worden geoogst. Ik geniet van die wonderbaarlijke kracht en uitbundigheid. In de Nieuwsberichten schreef ik wel es “ik kan m’n geluk niet op”, een variant: “ik kan m’n genot niet op”!

Noot: niet alleen de tropische natuur imponeert mij, ook in Nederland word ik erdoor overweldigd. Mijn lijf reageert vaak allergisch op natuur-uitbarstingen in voorjaar en zomer – letterlijk adembenemend. In Thailand protesteert mijn lijf soms ook in een poging de overvloed buiten mij te houden. Ondanks dit ongemak vind ik de natuur ontzagwekkend verrukkelijk..!

Nadelen…
In de grote-mensen-realiteit heeft de onstuimige groei ook (ogenschijnlijke!) nadelen – prachtige bomen raken overgroeid door woekerende planten; boeren en tuinders hebben moeite om ‘onkruid’ onder de duim te houden*; de overvloed aan groente en fruit kan allemaal niet worden afgezet en blijft aan de bomen of op het veld (levert uiteraard geen inkomen op).

* Als je in deze tijd land 1 maand ongemoeid laat, staan gras en onkruid wel 2 m. hoog en kom je er zonder kapmes niet doorheen – echt waar! – laatst eigenwijs geprobeerd… moest na 5 m. opgeven: geschramd, gesneden, geprikt, bloedend, au-au-au..!

Symbolisch: Inzichten – Lessen…

Als ik over die groeikracht en –pracht nadenk, herken ik inzichten en lessen voor een ‘vrijer leven’. Ik besef dan hoe intelligent en glorieus het Leven is*; dat Leven via de natuur ongeremd en zonder angst uiting geeft aan die intelligentie en glorie; dat Leven een constant proces van beweging, verandering, vernieuwing, groei, bloei én vergankelijkheid inhoudt – nou ja… wát een overvloed… aan woorden… betekenissen… lessen, teveel voor dit Blog!

* Volgens mij kun je hier ook Onze-Lieve-Heer, Schepper, God, Tao, Ohm, Prana, Allah, Great Spirit, … invullen.

En toch… ik begrijp dat wij de enige wezens zijn die bewust (kunnen) vergelijken; die iets mooi of lelijk kunnen vinden, die kunnen redeneren, bijvoorbeeld over: als ik dieper zouden kunnen wortelen of hoger kon reiken, zou ik misschien méér kunnen hebben, méér kunnen bereiken, beter kunnen zijn…

Verder denkend: stel dat ik gewoon aanvaard en geniet van wat nu is en wat ik nu heb – zónder m’n ambities en wensen vaarwel te hoeven zeggen; stel dat ik ongegeneerd m’n groei en grootsheid aan de dag kan brengen, durf te brengen… net als die geweldige teak-boom of dat iele plantje hier – mij ‘realiserend’ dat ik perfect ben zoals ik nu ben, terwijl… de boom en het plantje realiseren zich dat niet …
Afijn, momenteel experimenteer ik met deze hernieuwde lessen, wellicht schrijf ik er later meer over…

Tot besluit…
Natuurlijk merken alerte lezers dat de alinea’s hierboven ietsje anders dan anders zijn. Contempleren [sjiek voor nadenken] en Internet-vondsten gaven inspiratie en die wilde ik kwijt, vandaar…

Ik wil deze berichten kort houden – beloofde schrijfsels over Bamboe en Onroerend goed komen in een volgend Blog.

Hier eindigt Blog nr. 3…
Reageren..? Vragen..? Doen..!

Hartelijke Groeten,
Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Blog nr. 73… 5 april 2024
  "Alarmdrama" - een les in Perspectief. Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat di verhaal jou net zoveel inzichten geeft als het mij heeft gedaan. […]
 • Blog nr. 72… 22 maart 2024.
  "Diagnose Introvert.." Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat deze verhalen jou net zoveel inzichten geven als ze mij hebben gedaan. […]
 • Blog nr. 71 – 8 maart 2024.
  Update en Zaadjes voor de toekomst... […]
 • Blog nr. 70… – 24 maart 2023.
  # Hagelstenen..(!) - # - Sa in Spagaat... - # Wat het voor mij betekent..? - # Geen Logees… - # Mijn eenzaamheid – # Wat te doen..? […]
 • Blog nr. 69… – 11 februari 2023.
  # Veel gebeurd - Leerzaam... # Heilzame oase - # De Praktijk... # Meer over Huib - # prima Behandelkamer... # Petje af - # Shopupdate... # Afkicken... # De kracht van Stilte... # Voornemens 2023... […]