Blog nr. 34a – Bijlage…

Heilige of Avatar..?

Het Thaise Boeddhisme heeft haar wortels in het (Indiase) Hindoeïsme en Brahmanisme, en vanzelfsprekend bij De Boeddha. Dat verklaart het ontelbare aantal goden, symbolieken, ceremonieën en attributen. Het verklaart ook de ‘heilige status’ van de koning.

Volgens deze boeddhistische traditie wordt de koning namelijk ‘geroepen’ of ‘uitverkoren’. Hij wordt gezien als een Avatar, oftewel incarnatie van de Hindoeïstische godheid Vishnu, deze wordt ook wel ‘Rama’ genoemd* – [Rama = verpersoonlijking van rechtvaardigheid en deugdzaamheid].

Bij de crematie zei de boeddhistische patriarch van Thailand: “Bhumibol was een echte vader voor zijn volk” en… “hij bracht alle 9 boeddhistische deugden in de praktijk” [en is daarmee] “een voorbeeld voor velen”.

* Bhumibol was de 9e Rama, de nieuwe koning is de 10e.

Onbegrijpelijk…

De devotie waarmee de meeste Thai hun koning eren, is voor veel buitenstaanders ‘niet te geloven’. Veel Westerlingen kunnen niet begrijpen dat de Thaise bevolking zoveel tijd, ruimte, geld en inspanning kan en wil besteden aan het rouwen om- en afscheid nemen van – een koning.
In het nieuws proefde ik verbazing over dat in deze moderne tijd zulke gigantische, ‘prehistorische’ ceremonieën en rituelen nog serieus genomen worden en zó massaal (kunnen) worden gevierd.

Geen argumenten
Dit onbegrip vind ik logisch – heb ook geen rationele argumenten om het te weerleggen.
Toch… als ik mijn rationele denkhoofd opzij zet, kan ik wel diepere achtergronden gewaar worden. Dan kan ik de koning – (elke koning of heilige) – zien als een projectie van mijn eigenheid; mijn wezen, mijn ziel.
Noot: het helpt uiteraard als mijn voorstelling positief wordt gevoed en mijn projectie / het symbool -(de koning of heilige)- bijvoorbeeld genereus en deugdzaam is (geweest).

Op die manier kan ik me dan voorstellen dat “alle eer en schittering naar de eigen (volks)ziel terug reflecteert”. En vanuit zo’n perspectief is alle schittering en grootsheid in Thailand maar een schamele voorstelling voor wat onmeetbare waarde en schoonheid heeft.

Noot: ik zag diverse commentaren in buitenlands nieuws – bijna altijd lag de nadruk op de grote bedragen welke aan de rouw en crematie werden besteed – of het ging over dat de Thaise koning als een heilige wordt geëerd en dat hem beschimpen of bekritiseren zeer zwaar wordt bestraft.

Vanuit de gangbare, populistische kaders is zulk commentaar misschien aantrekkelijk, maar… volgens mij een gemiste kans voor wie serieus wil bijdragen aan grensoverschrijdend inzicht en wederzijds begrip.

Let op: ik ben niet blind voor wat hier mis is of beter kan, maar… waar ter wereld heerst volmaakte vrede en harmonie en waar is alles in orde?

Kopie-crematies…

Omdat niet alle Thai naar Bangkok konden afreizen, werden in het land op veel plaatsen kopie-ceremonieën gehouden, tegelijk met de officiële crematie. Miljoenen Thai konden er zo toch bij zijn.

Detail – hoewel de kosten van deze ceremonieën door de overheid werd betaald en de gemeenten ze organiseerden, werden alle werkzaamheden door vrijwilligers gedaan. Ik kan melden dat hulp ruimschoots beschikbaar was.

Sa ging naar een tempel hier in het dorp – (ik bleef thuis om de TV uitzending te zien – en omdat ik voelde dat ik daar niet hoorde te zijn). De middag ervoor had ze een nieuwe zwarte jurk gekocht en toen ze van huis ging was ze erg opgetogen.
Ze was daar met honderden streekgenoten en moest ruim anderhalf uur wachten (in de regen) voordat ze ‘haar bloemstukje’ op de brandplaats kon leggen. Ze had het er graag voor over – later zei ze: ‘als ik niet was gegaan had ik mezelf de rest van m’n leven verwijten gemaakt’.

Noten:
1.  De regering had verordend dat een zwarte outfit niet meer dan 350 Baht mocht kosten [8 á 10 euro] – minder bedeelden konden bij het gemeentehuis zelfs gratis zwarte kleren krijgen.
2.  Bij elke crematie maken Thai bloemstukjes van sandelhout – is ook het brandhout voor de overledene. Symboliek: de geur van brandend sandelhout zuivert de ziel.
Ik hoorde dat alleen al in Bangkok 9 miljoen sandelhout-boekketjes waren uitgedeeld.

Internet-Links…

Als je tijd en interesse hebt…  op Internet zijn veel filmpjes – drie kan ik er aanbevelen:
1.  (16 min. kwaliteit matig) – over Bhumibol en zijn ‘prestaties’ – » vind je HIER...
2.  (2,5 min. indrukwekkend) – ontstaan van het crematorium – » vind je HIER…
3.  (1,5 min. schitterend)  – crematorium bijna gereed – » vind je HIER…

Einde van de bijlage.

« Terug naar Blog nr. 34…