Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 7… – 29 maart 2014.

Blog nr. 7…

Mae Ann, Thailand, 29 maart 2014.

–  Afgezaagd..?
–  Animisme – Branden + Smog
–  Uitbreiding – alwéér… – Normaal…
–  Help! – Wankelmoedig..!

Afgezaagd..?

Misschien afgezaagd, in ieder geval echt Nederlands: praten over het weer. Regelmatig krijg ik de vraag ‘hoe warm is het bij jou Luc?’ – 1e vraag is meestal: ‘hoe laat is het nu bij jullie?’

Wij zitten in de warmste en droogste periode van het jaar: overdag ruim boven de 35 graden – (in de schaduw). Bovendien heeft het al lang niet geregend, gras en onkruid zijn kurkdroog. De meeste bomen blijven gelukkig groen – hoewel sommige in deze periode wel hun blad verliezen en misschien in ‘slaapstand’ gaan – oh die wondere natuur! Eergisteren viel er een pietsie regen, in een buurdorp zelfs met hagel (!) –  ‘druppel op een gloeiende plaat’.

Voor wie zich nu afvraagt: ‘hoe hou je het uit in die hitte..?’ Ik heb er weinig last van, vooral nu ik mijn tropentempo heb gevonden: ’s morgens bedaard actief, ’s middags dutten in de schaduw en ’s avonds  eventueel weer actief – mooie tijd voor contact met Nederland: vanaf 16:00 uur (= 10:00 uur in NL).

Animisme – Branden + Smog…

Droogte betekent risico voor natuurbranden, en die zijn er volop… meestal niet door een sigarettenpeuk. Veel bewoners in noord Thailand zijn Animistisch*, vooral de bergvolken. Zij proberen met vuur kwade geesten weg te jagen. Natuurbranden zijn daarom vaak aangestoken.
Noot 1.: Veel rijstboeren verbranden stroresten in deze tijd. En veeboeren brengen koeien en buffels ’s avonds binnen een omheining en daarbij wordt soms een vuurtje gemaakt van stro met stront – dat smeult lang en geeft veel rook – dat verdrijft insecten en vroeger vermoedelijk ook wilde dieren.
Noot 2.: Bij veel huizen brandt elke avond vuur om te koken of barbecueën. Bovendien wordt het erf dagelijks geveegd en blad en afval wordt ter plekke verbrandt.

Ook rondom Mae Ann brandt het regelmatig – dan zie ik ’s avonds vlammenlinten grillig voort-dansen. Als het hoger in de bergen brandt zorgen de ‘lopende-vuurtjes’ voor mysterieuze flakkeringen tegen de nachtelijke hemel. ’s Morgens zien we de gevolgen: soms compleet geblakerde hellingen. Opmerkelijk; de meeste bomen overleven het en als het gaat regenen wordt alles weer snel groen. Mij is verteld dat het afbranden zelfs goed is voor de natuur.

De branden hebben nóg een vervelend gevolg: Smog..!
In deze tijd hangt hier geregeld een brandlucht – erg irritant voor mijn gevoelige ogen en luchtwegen, en ik ben niet de enige. Overigens is het brandstichten officieel verboden en langs wegen staan grote reclameborden met teksten als: ‘Stop het branden’! Vermoedelijk wordt er niet hard tegen opgetreden – veel politiemensen zijn immers zelf animistisch en ‘heterdaadjes’ zijn moeilijk. En toch… volgens vele waren er vroeger meer branden, dus wie weet werkt de oproep.
Noot: Smog is uiteraard ongezond voor iedereen en… natuurlijk niet goed voor het toerisme waar Thailand van afhankelijk is. Ik heb begrepen dat afgelopen week vliegtuigen water en/of chemicaliën hebben gedropt om de smog weg te nemen. Iedereen hoopt nu op een beetje regen en wind.

*) Animisme is een natuurgodsdienst waarbij geesten- en voorouderverering centraal staat. Animisten geloven in het bestaan van goede en kwade geesten [Phi], die kunnen ‘huizen’ in woningen, bomen, dieren en gebruiksvoorwerpen. In heel Thailand staan bij woningen en gebouwen zgn. ‘geestenhuisjes’, meestal met een grote tafel waarop aan geesten en voorouders wordt geofferd: bloemen, fruit, water en natuurlijk wierook. Veel Thai bidden en offeren dagelijks bij hun geestenhuisje. Ook staan er geestenhuisjes bij ‘heilige bomen’ en om hun stammen zijn kleurrijke sjerpen en slingers gebonden – alles om de geesten gunstig te stemmen.

Normaal…

In Thailand is het normaal dat kinderen door anderen dan de eigen ouders worden grootgebracht – meestal door grootouders en tantes – bijvoorbeeld omdat de ouders ver van huis werken of omdat pa of ma het gezin heeft verlaten, ook zijn er veel alleenstaande (tiener)moeders.
Sowieso verschillen de oosterse familiegewoonten en verantwoordelijkheden van die in het westen. Vooral op het platteland leven veel families in een commune-vorm, veelal in meerdere huizen op hetzelfde erf. Daarbij hebben grootouders, ooms en tantes dezelfde positie en rol als de eigen ouders – kinderen hebben als het ware meerdere ouders en neefjes en nichtjes zijn als broertjes en zusjes. Bij Sa ’s familie zie ik de voordelen  ervan, o.a. continuïteit door uitwisselbaarheid.

Noot: Ik constateer dat de meeste familie-communes matriarchaal zijn, d.w.z. dat (groot-)Moeders de Leiding hebben (vaders zorgen voor de veiligheid en mogen ogenschijnlijk de baas spelen … haha).

Help! – Wankelmoedig…

1 mei a.s. woon ik 2 jaar in Mae Ann – dan eindigt ook het huurcontract. Momenteel zoek ik weer actief naar ‘de plek’ om mij te kunnen vestigen. Er is weinig aanbod en schaarste maakt niet alleen duur, het maakt mij Wankelmoedig, o.a. over of m’n bestemming hier wel ligt. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik in het volgende Blog verrassend nieuws kan melden – willen jullie duimen!? Ik geloof in de werking..! – Alvast bedankt!

Hier eindigt Blog nr. 7…

Hartelijke groeten,

Luc

NB: helaas, mijn Sony-camera is defect en repareren blijkt duurder dan nieuw kopen. Ik vind smart-phone fotograferen ‘mooi-maar-behelpen’. Enkele foto’s in deze Blog vind ik dan ook maar zo-zo…

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *