Gepost op

Blog nr. 8… – 9 mei 2014.

Blog nr. 8…

Mae Ann, Thailand, 9 mei 2014.

– Dank… (alweer!) 
– Bestemming en Opluchting…
– Gevoelens en Beelden – (met mijn definitie van Verliefdheid)
– Rectificatie Ai en Sa werkeloos…
– Aardbeving – Olifanten in paniek

Dank… (alweer!)
… voor de hartverwarmende reacties op mijn kreet over Wankelmoedigheid (vorig Blog) – fijn, die serieuze betrokkenheid! Heeft mijn kreet geholpen? Eerst even een zijstapje…

Bestemming…

Ik schreef: ‘ligt mijn bestemming wel hier”? Achteraf is het woord ‘bestemming’ ongelukkig gekozen. Het suggereert dat er een (eind)doel is waarnaar ik zou moeten streven en dat ik geslaagd ben als ik dat heb bereikt. Volgens mij is dat niet zo; mijn ontwikkelingsproces – bewustwording of groei – gaat altijd door, er is geen eindbestemming!

Een Indiase wijze leerde me: “als je een doel hebt, sluit je je af van de werkelijkheid”, ik bedacht daarop: “als ik me op de vrucht focus, zie ik de plant en bloemen over het hoofd”.
Misschien ken je het gezegde: ‘de weg is het doel’ – voor mij hetzelfde als: ‘leven is het doel’ waaruit volgt: leef Nu zo Bewust mogelijk, zorg goed voor jezelf en ‘doe-wat-gedaan-moet-worden’. Ik kan ook zeggen: m’n bestemming is waar ik Nu ben…

Opluchting…

Nu naar: hebben de kreet en het duimen geholpen? Ik weet het niet! Wel verdween de wankelmoedigheid direct nadat ik het bericht had verstuurd. Ik voelde opluchting en werd rustig. Blijkbaar helpt het om m’n zorgen te uiten, ook via internet.

Hebben we nu dé woonplek gevonden? Nee, nog niet – wel kreeg ik inzichten. Bijvoorbeeld: ik rekende er op dé plek voor 1 mei te vinden en werd wankelmoedig toen dat niet gebeurde. Mijn wensen werden aldus concrete verwachtingen*. De les: als ik concrete verwachtingen heb, is de kans op teleurstellingen groot.

*) Sa heeft zelden concrete verwachtingen, zoals misschien de meeste Thai. Ze heeft wel fantastische wensen en dromen. Als ik zeg dat ze over luchtkastelen droomt, zegt zij: daar word ik blij van, dat is toch mooi”. Als ik dan reageer met: “maar dat komt toch nooit uit!” dan zegt zij: “dat kan best, maar het maakt me nu blij en jij bent intussen chagrijnig” – op deze logica heb ik geen weerwoord. Misschien een Geheim van de Thaise opgewektheid: wensen en dromen, niks eisen of verwachten en intussen aanvaarden wat Nu is.

De werkelijkheid Nu: we wonen mooi en redelijk goed en… hoeven niet weg! – 1 mei liep het huurcontract af maar de huisbaas is blij dat we blijven. Momenteel bouwt hij zelfs ‘vakantiehuisjes’ vlakbij. Eventuele gasten kunnen daar mooi logeren.

Gevoelens en Beelden…

Nóg een ontnuchterende ontdekking. Al vier jaar geleden zag ik een prachtige plek met een teakhouten villa. Maar, de vraagprijs was veel te hoog ten opzichte van de zakelijke waarde, en… tweemaal m’n limiet. De Thaise eigenaresse wilde niet onderhandelen – haar goede recht. Ik besloot dat het niet voor me bestemd was. Daarna bezocht ik het nog een paar keer en belde de mevrouw – er veranderde niets!

<  … alles van teakhout, zelfs de dakpannen

Deze week gingen we weer kijken. Het is nog niet verkocht en ligt er onverzorgd bij – (triest om te zien hoe snel het teakhouten huis vervalt). We zaten even te genieten in het prieel bij de grote vijver. Het voelde erg goed en ik realiseerde me plotseling dat ik verliefd ben op deze plek*. Ik ontdekte dat ik alles wat ik erna zag onbewust hiermee vergeleek – logisch dat alles afviel.

De plek en het huis hebben nuchter bezien ook flinke nadelen. Die gebruikten we steeds om het ‘uit-ons-hoofd-te-praten’, maar… hier blijkt nog eens: Gevoelens en (droom-) Beelden zijn sterker dan rationele argumenten. Als de verliefdheid niet verandert of verdwijnt, zal het blijven knagen en een domper zetten op wat we vinden of kopen. Wat te doen?

Misschien helpt ook hier dat ik m’n verliefdheid heb (h)erkend en uitgesproken. Met dat inzicht gaan we er nog eens kijken. Benieuwd naar het vervolg…

*) Mijn definitie van Verliefdheid: gecreëerde, innerlijke gevoelens, beelden en overtuigingen (niet overeenkomend met de werkelijkheid), geprojecteerd op een persoon of object buiten mezelf. In milde gevallen worden bepaalde eigenschappen en kwaliteiten opgeblazen of uitvergroot (en andere genegeerd) – de bekende ‘blindheid’ en ‘roze bril’. Meestal is het dus een fantasie!
Hoewel verliefdheid (in het begin) nuttig kan zijn, leidt het doorgaans tot teleurstelling, als ‘de wittebroodsweken’ voorbij zijn en de roze bril een vals filter blijkt – ik spreek uit ervaring.
Noot 1.: Ik doel hier niet op echte Liefde (die alles ziet en aanvaard), ook niet op ‘liefde-op-het-eerste-gezicht’ (ook die echt kan zijn).
Noot 2.
: feitelijk is alles wat we (denken te) zien en benoemen onze persoonlijke interpretatie en creatie – denk aan uitspraken als: ‘niets is echt, alles is Maya, gezichtsbedrog’ enzovoort. Verder is alles natuurlijk relatief en betrekkelijk. Over al deze zaken heb ik het hier nu niet.

Aardbeving…

Maandagavond jl. werden we verrast door aardschokken – het huis schudde heftig en het servies rinkelde in de kasten. Ik had dat nog nooit meegemaakt en rende geschrokken naar buiten. De beving duurde hooguit 5 minuten en had een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter.

< Ook de beroemde schitterend ‘Witte tempel’, Wat Rangoon, is beschadigd.

Af en toe zijn er nog kleine rillingen (naschokken?), die voelde ik al eerder. Chiang Mai ligt in de buurt van een breuklijn en er wordt gezegd dat het hier gevaarlijk is. Het was dus te verwachten. In Chiang Rai, hemelsbreed ca. 150 km naar het noorden, is een stuk van de hoofdweg verdwenen en er is minstens 1 flatgebouw ingestort. Andere gebouwen zijn beschadigd, waaronder veel tempels en ook Wat Rangoon.

Olifanten in paniek…
Weet je dat Olifanten een aardbeving voelen aankomen? Vóór de beruchte tsunami op 2e kerstdag 2004 tetterden Olifanten aan de kust van Thailand hard en angstaanjagend – zelfs oude ervaren Mahout ‘s (olifantenhoeders) hadden dit nog nooit meegemaakt. Voor en tijdens een aardbeving raken Olifanten in paniek en slaan op hol, een reden waarom Mahout ’s vroeger dag en nacht bij ‘hun’ Olifant moesten blijven, levenslang (velen mochten niet trouwen!); reden waarom Olifanten tegenwoordig kettingen aan hun benen hebben en verblijven in hokken van zware constructies.

Toegift…

Foto: Snuf vindt het soms te warm en daar heeft ze wat op gevonden: de wasteil…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier eindigt Blog nr. 8 …

Hartelijke groeten,

Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Blogs…