Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 8… – 9 mei 2014.

Blog nr. 8…

Mae Ann, Thailand, 9 mei 2014.

–  Dank… (alweer!) 
–  Bestemming en Opluchting…

–  Gevoelens en Beelden – (definitie van Verliefdheid)
–  Rectificatie Ai en Sa werkeloos…
–  Aardbeving – Olifanten in paniek

Dank… (alweer!)
… voor de hartverwarmende reacties op mijn kreet over Wankelmoedigheid (vorig Blog) – hartverwarmend, die serieuze betrokkenheid! Heeft mijn kreet geholpen? Eerst even een zijstapje…

Bestemming…

Ik schreef: ‘ligt mijn bestemming wel hier?’
Achteraf is het woord ‘bestemming’ ongelukkig gekozen. Het suggereert dat er een (eind)doel is waarnaar ik zou moeten streven, en dat ik geslaagd ben als ik dat doel heb bereikt. Volgens mij is dat niet zo; mijn ontwikkeling – (bewustwording of groei) – gaat altijd door, er is geen eindbestemming!

Een Indiase wijze leerde mij: “als je een doel hebt, sluit je je af van de werkelijkheid” –  (mijn versie: “als ik me op de vrucht focus, zie ik plant en bloemen over het hoofd”).
Misschien ken je het gezegde: ‘de weg is het doel’ – voor mij hetzelfde als: ‘Leven is het doel’, waaruit volgt: leef Nu zo Bewust mogelijk, zorg goed voor jezelf en doe-wat-gedaan-moet-worden. Ik kan ook zeggen: m’n bestemming is waar ik Nu ben…

Opluchting…

Nu naar: ‘hebben je hulpkreet en het duimen geholpen..?’
Ik weet het niet..! Wel verdween de wankelmoedigheid direct nadat ik het bericht had verstuurd. Ik voelde opluchting en werd rustig. Blijkbaar helpt het om m’n zorgen te uiten – ook via internet.

Hebben we nu dé woonplek gevonden? Nee, nog niet – wel kreeg ik inzichten. Bijvoorbeeld: ik rekende er op dat we dé plek voor 1 mei zouden vinden en werd wankelmoedig toen dat niet gebeurde. Mijn wensen waren dus Concrete verwachtingen* en als ik Concrete verwachtingen koester, is de kans op teleurstelling groot.

*) Sa heeft zelden concrete verwachtingen – zoals misschien de meeste Thai. Wel heeft ze fantastische wensen en dromen. En als ik zeg dat ze over luchtkastelen droomt, zegt zij: daar word ik blij van, dat is toch mooi”. Als ik daarop reageer met: “maar het komt toch nooit uit!” – dan zegt zij: “dat kan best, maar het maakt mij nu blij en jij bent intussen chagrijnig”.
Op deze heilzame logica heb ik geen weerwoord. Mogelijk het Geheim van de Thaise opgewektheid: wensen en dromen, maar niks eisen of verwachten en intussen aanvaarden wat Nu is.

De werkelijkheid Nu: we wonen mooi en redelijk goed en… hoeven niet weg! – 1 mei liep het huurcontract af maar de huisbaas is blij dat we blijven. Momenteel bouwt hij zelfs ‘vakantiehuisjes’ vlakbij. Eventuele gasten kunnen daar mooi logeren.

Gevoelens en Beelden…

Alles is teakhout, ook de leien op het dak…

Nóg een ontnuchterende ontdekking. Ruim vier jaar geleden zag ik een prachtige plek met een teakhouten villa. Maar, de vraagprijs was veel te hoog ten opzichte van de marktwaarde, en… tweemaal m’n limiet. De Thaise eigenaresse wilde niet onderhandelen – (haar goede recht). Ik concludeerde dat het niet voor ons bestemd was. Daarna bezochten we het nog een paar keer en belden de mevrouw – er veranderde niets!

Deze week gingen we weer eens kijken. Het is nog niet verkocht en ligt er onverzorgd bij – (triest om te zien hoe snel het teakhouten huis vervalt).
We zaten even te genieten in het prieel bij de grote vijver. Het voelde erg goed en ik realiseerde me plotseling: ik ben verliefd op deze plek*, en ontdekte dat ik alle plekken elders onbewust hiermee vergeleek – logisch dat alles afviel.

De plek en het huis hebben nuchter bezien ook flinke nadelen. Die gebruikten we steeds om het uit-ons-hoofd-te-praten, maar… hier blijkt nog eens: Gevoelens en (droom-) Beelden zijn sterker dan rationele argumenten. Als de verliefdheid niet verandert of verdwijnt, zal het blijven knagen en een domper zetten op wat we vinden of kopen. Wat te doen..?

Misschien helpt ook hier dat ik m’n verliefdheid heb (h)erkend en uitgesproken. Met dat inzicht gaan we er nog eens kijken. Benieuwd naar het vervolg…

*) Mijn definitie van Verliefdheid: zelfgecreëerde, innerlijke gevoelens, beelden en overtuigingen, geprojecteerd op een persoon of object buiten mezelf. In milde gevallen worden bepaalde eigenschappen en kwaliteiten opgeblazen of uitvergroot (en andere genegeerd) – de bekende ‘blindheid’ en ‘roze bril’. Meestal is het dus een fantasie!
Hoewel verliefdheid (in het begin) nuttig kan zijn, leidt het doorgaans tot teleurstelling als ‘de wittebroodsweken’ voorbij zijn en de roze bril een vals filter blijkt – ik spreek uit ervaring.
Noot 1.: Ik doel hier niet op echte Liefde (die alles ziet en aanvaard), ook niet op ‘liefde-op-het-eerste-gezicht’ (die ook echt kan zijn).
Noot 2.: feitelijk is alles wat we (denken te) zien onze persoonlijke interpretatie en creatie – denk aan uitspraken als: ‘niets is echt, alles is Maya, gezichtsbedrog’ enzovoort. Verder is alles natuurlijk relatief en betrekkelijk.

Aardbeving…

Ook de beroemde ‘witte tempel’ – Wat Rangoon – in Chiang Rai is beschadigd…

Maandagavond jl. werden we verrast door aardschokken – het huis schudde heftig en het servies rinkelde in de kasten. Ik had dat nog nooit meegemaakt en rende geschrokken naar buiten. De beving duurde hooguit 5 minuten en had een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter.

Af en toe zijn er nog kleine rillingen (naschokken). Chiang Mai ligt in de buurt van een breuklijn en er wordt gezegd dat het hier gevaarlijk is. Het was dus te verwachten. In Chiang Rai, hemelsbreed ca. 150 km naar het noorden, is een stuk van de hoofdweg verdwenen en er is minstens 1 flatgebouw ingestort. Andere gebouwen zijn beschadigd, waaronder tempels en ook ‘Wat Rangoon’.

Olifanten in paniek…
Weet je dat olifanten een aardbeving voelen aankomen..?
Kort vóór de beruchte tsunami – 2e kerstdag 2004 – tetterden olifanten aan de kust van Thailand hard en angstaanjagend. Zelfs oude ervaren Mahout ‘s (olifantenhoeders) hadden dit nog nooit meegemaakt. Bij een aardbeving raken olifanten in paniek en slaan op hol – een reden waarom Mahout ’s vroeger dag en nacht bij ‘hun’ olifant moesten blijven, levenslang (velen mochten niet trouwen!). Een reden waarom olifanten tegenwoordig kettingen aan hun benen hebben en in hokken van zware constructies verblijven.

Toegift…

Voor onze Labrador ‘Snuf’ is het soms te warm – haar oplossing: een wasteil…

Hier eindigt Blog nr. 8 …

Hartelijke groeten,

Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *