Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 19… – 8 april 2016

Blog nr. 19…

Mae Rim, Thailand, 8 april 2016…

–  Leeftijd-Correctie..!
–  Droog en Warm…
–  Mieren die plagen…
–  Als het ware…
–  Aan de Wachter: …

Hartelijk Dank voor jullie felicitaties..!

Leeftijd – Correctie..!

[wachter]

Leuke reacties op “in Thailand ben je 70 als je 69 wordt” – máár… veel Thai zeggen ook gewoon 69 (een Nederlandse kennis in Mae Rim attendeerde me hierop). Waarschijnlijk gaat alleen in bepaalde streken de telling anders.
Excuses als ik je op het verkeerde been heb gezet!

Door de reacties werd me nog eens duidelijk dat de kalenderleeftijd voor velen belangrijk is én… dat sommigen erover ‘jokken’. Vele van ons wilden in onze jongste jeugd ouder zijn dan we waren, later hoopten we dat men ons jonger inschatte. En in de oudste fasen worden weer jaartjes af- of zelfs bij-gejokt.

Ikzelf heb weinig met kalenderleeftijd, ook niet met kloktijd. Verjaardagen vergeet ik vaak, soms ook die van mezelf. Omdat ik weet dat het voor anderen belangrijk kan zijn probeer ik ze te onthouden, desondanks gaan veel verjaardagen onopgemerkt voorbij. Ik heb me afgevraagd hoe dat komt maar geen helder antwoord gevonden. Tegenwoordig heb ik er vrede mee.

De Wachter bij de tempel staat symbool om kwaad en onrust buiten te houden, zodat de aandacht volledig kan worden gewijd aan bewustwording of het bereiken van Nirwana; de verlichte, onthechte staat…

Droog en Warm…

Het is al heel lang droog in Thailand en de afgelopen periode ook erg warm. Telkens loopt het kwik op tot 40 en hoger. De combi van droogte en hitte eist nu haar tol. De natuur is kurkdroog en er is brandgevaar. Vorige week brandde een stukje verwilderd grasland op 150 m van ons huis. Gelukkig was de brandweer er razendsnel bij.
Op ons land zijn een aantal nieuwe bomen verschroeid, ondanks dat we ze regelmatig water geven. Bij ons huis staan enkele mangobomen waarvan veel jonge vruchtjes verdroogd afvallen en die er nog aanhangen zijn slap.

Twee weken geleden zaten we ineens zonder leidingwater. Ons huis is ligt ver van een aanvoerpunt en op een heuvel – de waterdruk valt regelmatig weg. In de tuin ligt een grote betonnen voorraadbak, als er druk is wordt die automatisch aangevuld. Achteraf was het aanvullen gestagneerd.
We gingen eerst naar de burgervader om raad – zo gaat dat hier nog, als er problemen zijn met gemeentelijke zaken ga je naar het ‘dorpshoofd’ [Pu-jaay-baan], ook wel papa genoemd – (het gemeente-water noemt men ook ‘papa-water’).
Omdat het zaterdag was kwam eerst een particulier bedrijf de bak vullen. Maandag meldde Sa ons waterprobleem op het gemeentehuis en voorlopig wordt onze voorraad regelmatig aangevuld door de brandweer*.

* Gemeente-water is geen drinkwater, voor drinkwater kopen we grote flessen.
* Iemand uit het dorp komt ons watergebruik elke maand contant afrekenen –  volgens mij leidt dit tot bewuster omgang met water en uitgaven.

Foto hieronder: wonderbaarlijk hoeveel bomen en planten nog groen zijn – blijkbaar zijn ze sterk en diepgeworteld en is er in diepere aardlagen wel water. En… als er straks een beetje regen valt, wordt alles weer snel knalgroen.

Mieren die plagen…

Nóg een resultaat van de droogte: duizenden mieren marcheren momenteel door ons huis, er is geen houden aan. Ze komen door raamkieren en onder deuren en zelfs vanuit het plafond. Nu zie ik pas hoe belangrijk ‘schoonhouden’ is. Toen ik onlangs na het ontbijt niet meteen afwaste, was het aanrecht in no time zwart van de mieren. En toen één van ons de honingpot niet goed afsloot, verdronken binnen een kwartier tientallen mieren in de zoetigheid.
Ik vond Sa soms neurotisch omdat ze drie keer per dag de kamer en keuken veegt en na het koken eerst afwast voordat ze komt eten. Nu denk ik daar anders over; het is een levensbelangrijke conditionering – ze kan gewoon niet anders… Gelukkig!

Weersvoorspelling...
Volgens Sa kunnen oudere Thai nauwkeurig voorspellen wanneer er regen komt. Ruim voordat het gaat regenen brengen bepaalde miersoorten namelijk hun eieren uit lager gelegen plekken naar hoger en droger gelegen plaatsen. In ons vorige huis zag ik dit regelmatig gebeuren. Dankzij deze ei-verhuizingen weten de oudere Thai dat regen in aantocht is.

Lekkernij…
Hier leeft ook een soort die haar eieren hoog in bomen legt. Thai trekken daarop de bossen in met een vangnet aan een lange bamboestok om die eieren te oogsten – het zou een lekkernij zijn die aardig geld oplevert.

Als het ware…

Door reacties op mijn Blogs wordt een voor mij geldig credo regelmatig bevestigd:
“Goed communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten – of schrijven”.

Voor nieuwjaar kreeg ik een dagkalender met elke dag een prachtige wijsheid of boodschap. Achter op elk blaadje beschrijft een ‘deskundige’ wat de boodschap betekent. Ik zie eerst alleen de voorzijde en lees de achterkant pas de volgende dag. Elke keer ben ik zeer verbaasd over wat anderen uit de boodschap halen. Soms ben ik het totaal oneens met de uitleg, net zo vaak is de andere visie verrijkend.

Woorden zijn eigenlijk slechts aanduidingen…
–  “Woorden zijn als vingertjes die wijzen naar de maan”
–  “Woorden zijn er om begrippen over te brengen” – (en dat gebeurt via associaties).
Nog een gezegde: “zoekt en gij zult vinden”. Ik dacht altijd dat dit betekende: ‘als je maar volhoudt vindt je altijd wat je zoekt Luc’  – tegenwoordig denk ik ook: ‘ik vind Als het Ware altijd wat ik wil vinden en kan (h)erkennen’.

Ik denk soms diep na over: hoe iets te beschrijven zodat iedereen begrijpt wat ik wil zeggen. Veel kan en zal immers anders worden geïnterpreteerd dan ik bedoel – niet perse verkeerd maar vooral anders! Het is gewoon onmogelijk om precies over te brengen wat ik wil, vooral als het gaat om weinig tastbare zaken. Is dat slecht of een handicap? – ik denk van niet; wel iets om rekening mee te houden.

Aan de Wachter..:

Ik denk regelmatig aan het gebed “zet een wachter voor m’n lippen”. Ook een raad van De Boeddha werd concreter voor mij – hij zei vrij vertaald: “spreek aandachtig en zuiver”.

Aan de Wachter in mij: hou het kwade buiten mijn hart en gedachten…

Hier eindigt Blog nr. 19 – Dank voor het lezen!

Hartelijke groeten,
Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *