Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 4… – 9 dec. 2013.

Blog nr. 4…

Mae Ann, Thailand, 9 december 2013.

–  Koningsdag = Vaderdag – Bhumibol Adulyadej
–  Studeren…
–  Bamboe

Koningsdag = Vaderdag…

In Thailand wordt op 5 december Vaderdag én Koningsdag gevierd – koning Bhumibol werd 86.
Ik vind het super; Vaderdag op de verjaardag van de koning en Moederdag op die van de koningin – tip voor Willem Alexander en Máxima?
Of… wat vinden jullie ervan om van 5 december dé Internationale Vaderdag te maken en daarop alle grote Vaders & Leiders te eren?
(Meteen het zwartepietenvraagstuk opgelost.)

Trouwens, hier wordt Moederdag uitbundig gevierd en Vaderdag ingetogen. Dit laatste op uitdrukkelijke wens van koning Bhumibol zelf. Op Vader- & Koningsdag blijven café ’s gesloten en gaan mensen in werkkleding naar officiële gebeurtenissen – en ’s avonds na 9 uur is het stil, er zijn geen grote feesten of manifestaties.

Koning Bhumibol Adulyadej…

De status van koning Bumibol [phoemiphoñ] typeer ik het best met Heilig & Verlicht: een levende legende*. Die status  verdiende Bhumibol door de manier waarop hij het koningschap vorm geeft. Zijn intelligentie en wijsheid heeft Thailand vrijwel ongeschonden door roerige tijden geloodst en van ontwikkelingsland naar redelijke welvaart gebracht.

Hij wordt geroemd om zijn betrokkenheid bij het welzijn van land en bevolking; z’n ruimhartige hulpvaardigheid jegens de minder bedeelden en werkenden, in het bijzonder jegens de agrarische bevolking is legendarisch.

* Ook hij … het kan geen toeval zijn – in zijn verjaars-toespraak riep Koning Bhumibol op tot eenheid. Thailand is momenteel politiek erg onrustig. Hij wees er op dat het de plicht van iedere Thai is om eensgezind aan het welzijn van het land te werken en het in stand te houden. 

Zijn gezondheid is momenteel erg zwak. Ondanks zijn kwetsbare toestand werkt Bhumibol nog steeds. Zijn vrouw – koningin Sirikit – en hun 4 kinderen (1 zoon 3 dochters) en hun aanhang doen tegenwoordig veel van de officiële taken. Het Thaise koningschap is een familiebedrijf.

Ik wordt regelmatig getroffen door het respect en de warmte waarmee Thai over hún Koning spreken – dan zie ik gezichten verzachten en ogen vochtig worden. Het ontzag voor de koning is zichtbaar en voelbaar als hij in het openbaar verschijnt (in een rolstoel). Tijdens zijn verjaardag-toespraak op 5 december waren veel toehoorders in tranen. Hij sprak zeer traag en onduidelijk maar Thai hangen aan zijn lippen omdat wat hij zegt voor hen heilig is… indrukwekkend!
» Meer lezen? – ga naar: » over Koning Bhumibol…

Studeren…

Ik zoek regelmatig ‘voeding-via-internet’ en dat leidde tot serieuze studies over Energetische heling, Neurowetenschap (over ons brein) en over Leren – Leren (snellezen, geheugentraining e.d.). Over de eerste twee las en leerde ik voorheen al veel, en ‘Leren – Leren’ past prima bij het ouder worden – fantastisch hoe snel ik vooruit ga – (had veel gescheeld als ik dit op m’n 6e had geleerd, i.p.v. na m’n 66e… haha).

Ik vind het reuze. In de Neuro wetenschap gaan de ontwikkelingen supersnel, wat ik eerder leerde staat soms totaal op z’n kop. Het programma wat ik volg heet NeuroZen. De titel zegt het al: over de werking van ons brein in relatie met meditatie en andere gebruiken uit oosterse tradities. Aan bod komen onderzoeken over Mindfulness en met Tibetaanse monniken.

Ik vind het prachtig dat die oeroude theorieën en methoden nu worden erkent en bevestigd, én praktisch vertaald naar onze moderne tijd. Er zijn veel oefeningen opgenomen – smullen voor mij!

Over Energetisch helen volg ik meerdere programma’s en wat ik (bij)leer is bijzonder. Het gaat van acupunctuur, Tai Chi en Qi Gong tot ‘soulhealing’ – heling-op-diep-niveau zogezegd. Het is bovendien enerverend om de onderwerpen te combineren – ze passen als puzzelstukjes in elkaar – wil er graag meer over schrijven, wie weet…

Bamboe…

Vervolg van Blog 2: ‘Bamboe als groente’
Meer over bamboe, daar gaan we…
Over de Thaise aard schreef journalist Sjon Hauser als ik me goed herinner: “Zacht als zijde en buigzaam als bamboe” – (titel van een reisboek van hem, Sjon is gepensioneerd en woont in Chiang Mai). Zijn boek inspireerde mij járen geleden om Thailand ooit te willen bezoeken.

foto: Koninklijke huisschilder bij het paleis hier in Chiang Mai, op een ‘trapeze-steiger’ van Bamboe

Bamboe is een rietsoort: buigzaam, taai en sterk. Je kunt het spijkeren als het nog groen is, als het geel wordt splijt het. Wij maakten voorraadrekken in de berging en keuken en overal in Thailand zie je hekwerk, manden, tassen en onnoemelijk veel andere gebruiksvoorwerpen van bamboe.

Vele weten wel dat bamboe wordt gebruikt voor bouwsteigers. Ik zie hier enorme bouwprojecten met bamboe steigers rondom, ogenschijnlijk gammele constructies maar… Thai zijn erg zuinig op zichzelf. Ook kleine steigers zijn vaak van bamboe. En ladders van veel werklui zijn van bamboe – 2 lange bamboestokken (6 – 8 m. lang) met op regelmatige afstanden dunne bamboestokken erin bevestigt als sporten. De monteurs van de Thaise telefoon maatschappij (TOT) gebruiken zulke bamboe-ladders – zij vinden bamboe betrouwbaarder en handiger dan aluminium én… ze zijn veel goedkoper! – bamboe hak je hier gewoon langs de weg.

Noot 1.: in Thailand zitten de sporten en treden van ladders en trappen op grotere afstanden dan in Nederland – ik stap nogal es mis. Opmerkelijk omdat Thai gemiddeld kleiner zijn wij.
Noot 2.: Veiligheidsvoorschriften lijken onbekend in de Thaise bouw. Veel gereedschappen, materialen en werkomstandigheden zien er gevaarlijk uit – iedereen werkt op dunne, open slippertjes (i.p.v. veiligheid-schoenen); monteurs werken op grote hoogte zonder zekering of afscherming (leuningen e.d.); schilders en stukadoors werken vaak op één(!) bamboestok (zie de foto, hierboven ^); draaiende delen van veel machines zijn niet afgeschermd, enzovoort en zo verder – gevaarlijk dus.
Volgens mij is hier ook iets goeds aan; Thai zijn het gewend en erg alert op hun veiligheid. Terwijl, in Nederland rekenen we vaak blindelings dat het wel veilig is…

Terug naar Bamboe. Iedereen heeft vast wel es bruggen van bamboe gezien, in het echt of in een film – soms giga spaghetti-bouwsels die er krakkemikkig uitzien. Ik kan zeggen: ze zijn eng-flexibel, maar… veilig! – zie foto >>

Ook iedereen kent vast bamboe meubilair – (vaak is dat rotan, een andere rietsoort). In en bij vrijwel ieder huis hier staan bamboe ligbanken of bedden. Het liggedeelte van zo’n bedbank bestaat uit bamboestrippen welke tegen elkaar op de bed-constructie zijn bevestigt, met de ronde kant naar boven. Zulke banken staan ook onder afdakjes aan de rand van rijstvelden – rustbedden voor werklui tijdens de warmste uren of een regenbui. Ik doe wel eens een dutje op zo’n bedbank tijdens m’n wandelingen – heerlijk comfortabel!

Tot besluit; platen / matten van gevlochten bamboe worden gebruikt voor wanden en plafonds, er worden zelfs complete bamboehuizen gebouwd, en… vroeger werd het toegepast als versterking in beton, i.p.v. ijzeren staven.
Weet je trouwens dat bamboe het goed doet als vloer en tafelblad? – glad afgewerkt ziet het er schitterend uit en het is bijzonder slijtvast.

Evaluatie…

Bij december hoort terugblikken en evalueren.

Ik sprak met mezelf af om na 4 Blogs te evalueren hoe ik en anderen het vinden. Dank voor jullie reacties! – die gaan van mooi en goed tot prachtig en uitstekend. Enkele moesten wennen omdat ze de Email Nieuwsberichten uitprintten en dat is vanaf de site lastiger. Andere vinden navigeren en lezen via het wereld-web minder intiem.

Ikzelf vind het lastig om te bepalen wat ik over privé schrijf. Niet omdat ik weinig wil prijsgeven, meer omdat ik me afvraag: is dit wel relevant of interessant? De Nieuwsberichten schreef ik aan mensen die ik ken, nu reken ik erop dat ‘de hele wereld meeleest’.
Nóg een lastig punt. Ik schrijf meestal over onze privé-beslommeringen en zaken welke mij in Thailand opvallen. Soms wil ik over wat anders schrijven, bijvoorbeeld over wat mij inspireert – Inspiratie past immers bij mij en het doel van m’n website. Nu vind ik het lastig om zulke inspiratie-onderwerpen op te nemen in de dagboekvorm die ik hanteer.

Ideeën – Tips..?
Ik zoek naar manieren om wensen van lezers in te vullen én om mijn eigen punten te tackelen. Eén idee is om weer Email-Nieuwsbrieven te schrijven, aan familie, vrienden en bekenden. In de Blogs op de site kan ik dan kwijt wat past bij mijn doel: ‘inspireren voor ontwikkeling’.

Heb je opmerkingen of suggesties hiervoor? Alsjeblieft: reacties en suggesties zijn erg welkom!  – alvast bedankt!

Hier eindigt Blog nr. 4… dank voor je aandacht!

Hartelijke Groeten & Gezellige Decemberdagen toegewenst..!!!

Sa & Cream & Luc

» naar de bijlage (a): » Koning Bhumibol…

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *