Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 9… – 10 juni 2014.

Blog nr. 9…

Mae Ann, Thailand, 10 juni 2014.

–  Droomplannen verdampt – Wat nu..?
–  Wat blijft..? – “Hartelijk Welkom!” …
–  De moesson komt – Gratis traktaties
–  Chinese tempel – “Geduld & Vertrouwen”..
–  Rust in Thailand…

Ik schreef al vaker: “mijn droomplannen komen maar niet van de grond” – wát ik ook probeer, het lukt niet – zelfs een passend stukje grond vind ik maar niet.

Vorige week bezocht ik een website met het aanbod wat mij voor ogen stond. Nadat ik het had gezien vroeg ik aan mezelf: “wil ik dit (nog) wel echt?” – het antwoord kwam direct uit m’n hart: “Nee!”
Plotseling wist ik het: “dit wil ik niet meer: een eigen mini-resort opzetten, compleet met eigen programma’s”. Het kostte geen moeite om meteen een deel van mijn website te deleten. Ik voelde opluchting en helderheid!

Wat nu..?
Praktisch veranderd er niets, alleen m’n droomplannen zijn verdampt – ‘Wat nu..?’ speelt niet. Wel kijk ik anders naar een nieuwe woonplek, die hoeft immers niet geschikt te zijn voor gasten en programma’s…

Wat blijft..?

Voor de duidelijkheid: mijn enthousiasme over Thailand blijft groot..!

Wat ik blijf doen..?
–  Privé sessies – face-to-face praten of online via telefoon + email
–  Delen en reflecteren in workshops en ‘mastery-meetings’ *
–  Bijdragen aan organiseren en faciliteren van meetings, workshops, retraites, etc. *
–  Mij inzetten voor business-ontwikkeling, organisatieadvies enzovoort.
–  En… natúúrlijk blijf ik Bloggen..!
* op uitnodiging, in Nederland & Thailand.

Een idee of vraag?
>> Ga naar Contact... en laten we brainstormen!

De moesson komt…

[Zoetsappige Linchy uit eigen tuin…]

Na de droge en warme periode – dagelijks boven de 35! – gaan we hier richting moesson of regentijd. Soms vallen er al fikse buien, daartussen is het helder en heet.

Een gevolg: alles groeit onstuimig en vruchten zwellen en rijpen snel (volop verse mango, lychee en granaatappels en straks lamyai en ramboetan), en… het krioelt van de insecten en kikkers en ander gespuis. Sommige zijn lelijke lastpakken, andere leuk en wondermooi. Momenteel gaat het krekel- en kikkerconcert bijna dag en nacht door!

Er zijn meer Vuurvliegjes dan vorig jaar. Ik verbaas me nog steeds over deze buitenaards lijkende wezentjes: helder knipperende mini-led-lampjes zwevend door de tropennacht, net een kosmische fiction-film.

De Tjakka-chan – soort reuzenvlieg – oogt ook buitenaards en is in ieder geval buitengewoon groot! Hij maakt ook nog gewel-da-dig veel herrie! Zijn geluid lijkt op een cirkelzaag of gillende sirene – het begint zacht en zwelt aan tot werkelijk oorverdovend, om na een lange uithaal weg te ebben. Laatst zat er één vlakbij tegen de vliegendeur – zijn schril snerpende gegil deed echt pijn in m’n oren, ik moest ze dichtstoppen!

Waar het woord Tjakka vandaan komt weet ik niet – wel wie het introduceerde! Volgens mij lijken ze op elkaar, de Tjakka-chan en Tjakka-Emiel, zowel qua geluid als… zie foto.

[Tjakka-Chan is een luidruchtige reuzenvlieg…]

Gratis traktaties…

Thai maken gretig gebruik van de natuurlijke overvloed. Momenteel struinen ze hier ’s nachts door de velden met een mijnwerkerslamp op. Ze vangen kikkers en insecten – ware traktaties!
Een ander voorbeeld zijn de viskwekers. Die hangen felle lampen boven hun visvijvers, insecten komen daar natuurlijk op af en als ze tegen-de-lamp vliegen, vallen ze in het water: gratis eiwitrijk voedsel-voor-de-vissen! Een viskweker vertelde dat hij veel kosten bespaart.

Ik laat nu juist de buitenverlichting uit – anders ligt het terras ’s morgens bezaaid met insectenlijkjes – vele worden trouwens opgepeuzeld door Mieren, Tokkèh ‘s en Tjingtjôh ’s, alweer: gratis traktaties.

Chinese tempel…

In Thailand wonen veel Chinezen en er zijn veel Chinese tempels*.
*) ‘Religieus leven’ is hier deel van het dagelijks bestaan. Thai gaan net zo vanzelfsprekend naar een tempel als wij naar een supermarkt.

Vorige week bezocht ik een Chinese tempel hier in Chiang Mai – de enige van een bepaalde stroming. Hij is rijk versierd met rood- en goudkleuren en schilderingen, ornamenten en beelden  – draken, slangen, tijgers, vissen, lampionnen enzovoort. Opmerkelijk: centraal staat geen boeddha-beeld, maar beelden van een vrouw en man (yin en yang).

Chinese tempels verschillen sterk van de Thaise. De sfeer is actiever (minder sereen en meditatief, ook minder ‘schoon’). Ik kan zeggen: ‘er wordt gewerkt’ – continu liepen mensen in en uit. De meeste volgden wat ik de ‘gebedsroute’ noem; eerst kaarsen en wierook kopen en daarna op 9 (!) plekken in en voor de tempel bidden/eren en de kaarsen en wierook aansteken.

Sommige deden de route meerdere malen, alles op aanwijzing van de ‘Jin-sèh’ of ‘Sin-Sèh’ [misschien niet goed, maar zo klonk het] – een man die de zaken dirigeert. Zijn functie en status zijn me nog niet duidelijk – iedereen volgde op wat hij zei.

“Geduld & Vertrouwen..!”

De Jin-sèh was me niet opgevallen…

Ik probeer altijd alle rituelen (mee) te doen en werd nu begeleid door een vriendin (haar man is Chinees). Toen zij tegen de Jin-sèh zei “hij spreekt weinig Thais”  (ik dus) – corrigeerde deze haar meteen: “zeg geen Hij, het is je Broeder”!
Ik was verbaasd over zijn ferme uitspraak. De man was mij nauwelijks opgevallen. In een versleten T-shirt en een dunne ‘tent-broek’ zag hij eruit als een toevallig aanwezige zwerver. Hij was weliswaar ‘aanwezig’ en deelde constant de lakens uit, maar dat kon net zo goed het gevolg zijn van een manische vlaag of teveel pil- of drankgebruik…

Ik ontdekte algauw dat de Jin-sèh een rol van betekenis vervult. Hij gaf o.a. raad vanuit de Chinese astrologie en Feng Sui. Ook mij gaf hij advies (waarschijnlijk had hij mijn astrologische teken gehoord):
“U kunt ’t beste Geduld en Vertrouwen of Overgave oefenen, dat is momenteel beter dan ambitieus bezig zijn” – goed om te weten..!

Rust in Thailand…

In Thailand was het recent politiek onrustig – (politiek is niet ‘mijn ding’, ook nu weet ik er weinig van).
Onlangs hebben de militairen de macht overgenomen via een Coup *. Volgens mij hadden ze geen andere keus en… nu is er gelukkig rust-in-de-tent! Verder hoop ik dat dit prachtige land de mogelijkheid krijgt om weer ‘normaal’ te functioneren en haar formidabele ontwikkeling van zeg ‘de voorgaande 50 jaar’ voort te zetten – ja natuurlijk: ook eigenbelang!

*) Coup is in Thailand niet wat de meeste westerlingen erbij denken: een bloedig oproer. Hier is het een ‘pauze’, om de gemoederen te bedaren en constructieve correcties mogelijk te maken. In Mae Ann merken we er trouwens niets van! Wie ik spreek is blij met de ingreep.

Hier eindigt Blog nr. 9…
Compliment als je hem hebt uitgelezen: Bedankt voor je tijd en aandacht!

Hartelijke Groeten,

Luc

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *