Chiang Mai -2-

opties & tips… [scrollen]

–  Tempels…
–  Markten…
–  Olifanten…
–  Parken – Nationale en aangelegde…
–  Bergvolken /Hilltribes…
–  Overige…
–  Excursies

Vooraf…

Mijn opgave hieronder is zó uitgebreid dat je misschien al gauw door de bomen het bos niet meer ziet – toch is hij  lang niet volledig.

Tip: maak een lijstje met je voorkeuren – (bijvoorbeeld: passief of actief, natuur, tempels, stad, cultuur e.d.)
Als je dat bij de hand houdt terwijl je door de opgave gaat, kun je hopelijk snel jouw krenten in de pap vinden.

Ik doe mijn best om kort en bondig te zijn, dit leidt tot steno-beschrijvingen. Behoefte aan meer info of hulp..?
–  kijk via Internet – of: schroom niet en mail of bel..!

In Chiang Mai en omgeving is het tegenwoordig erg druk, en interessante plekken liggen soms ver uit elkaar.
Mijn advies:
a) maak vooraf een uitgekiende planning en…
b) begin ‘s morgens vroeg! – veel bezienswaardigheden en attracties sluiten al rond 15.30 of zijn om die tijd ‘verlept’ – geldt waarschijnlijk ook voor jezelf!
Voor het eerst in Thailand of Chiang Mai..? – lees dan ook de » Beginner-tips…

Ik geef soms korte route-aanduidingen, vijwel alle plekken zijn te vinden via Google Maps.

Markten…

Wie Thailand zegt, zegt markten – overal zijn kleine of grote ochtend-, avond-, dag- en nachtmarkten.
De bekendste in Chiang Mai (CM):
Night-bazaar – uitgebreide avond- nachtmarkt
Sunday market – elke zondag van 16.00 – 22.00 uur in het centrum van de stad…
–  mooier, gezelliger en kunstrijker dan Night-bazaar – vind ik – er heerst een bijna religieuze sfeer en er wordt veel mooi handwerk aangeboden – een must dus!

Tip: zorg dat je er vóór 16.00 uur bent, de markt is erg populair waardoor het in de avond erg druk kan worden!

Tempels…

De belangrijkste binnen de stad: Wat Chedi Luang, Wat Chiang Man, Wat Phra Singh.
Er zijn veel meer juweeltjes – minstens 40 binnen de stadsmuren.
Wat Yet Yot – (buitenkant van de stad, aan Superhighway # 11)kopie van een beroemde tempel in India, wordt al jaren gerestaureerd.

De vermaarde Wat Doi Suthep ligt vanaf het stadscentrum 10 km de bergen in – volgens vele een must, zeker voor Thai en daardoor erg drukbezocht (mijden op zondag en hoogtijdagen).

Neem bij aankomst de trap (als je kunt = 400 treden) er is ook een lift..!; onderweg veel souvenirverkopers (tip: bekijk souvenirs op weg naar boven en koop pas als je weer afdaalt).
Bij helder weer, vanaf een terras achter de tempel prachtig uitzicht over CM.

‘In’ voor rituelen..? – koop* boven bij de tempelingang een setje met 3 bloemen, wierook en een kaarsje en volg op de binnenplaats de Thai: 3 x om de goudkleurige Stupa – bedoeling is uiteraard dat je meditatief loopt en gebeden doet – daarna kaarsje en wierook aansteken bij het altaar.

* feitelijk kun je niet kopen; je geeft wat je kwijt wilt /kunt – (bv 20 Baht per setje of 100 Baht voor 2 personen is ok).
Aan de achterzijde van de Stupa-binnenplaats is een tempeltje waar overdag een monnik gebeden doet en zegeningen geeft, compleet met het sprenkelen van gewijd water en het ombinden van een polskoordje – als je dat wilt: aanschuiven.

Ik vind de ontstaanslegende van de witte olifant indrukwekkend. Wat Doi Suthep biedt mogelijkheden om meditatiecursussen te volgen.

Tip 1: Voorbij Doi Suthep verder de bergen in is Phuphing Palace, een zomerpaleis van de koning.
Als er geen leden van het koningshuis verblijven zijn de tuinen open voor publiek, (o.a. een grote verzameling rozen). Noot: bedekte kleding verplicht.
Tip 2: Nog verder de bergen in is een dorp van het Hmong bergvolk– bekend met geneeskrachtige kruiden.

Er zijn nog veel meer bijzondere tempels rondom CM, bijvoorbeeld:
–  Wat Darapirom in Mae Rim – (CM > N, weg 107, ca. 20 km) –  een “Royal Wat” met een indrukwekkende historie, gesticht door een vrouw van koning Rama V – prachtig gerestaureerde tempelgebouwen, rijk voorzien van mooie beelden, ornamenten en relikwieën. De Wat is in gebruik en tevens museum. (Nauwelijks buitenlandse toeristen.)
Noot: wij wonen er 10 scooter-minuten vandaan en ik ga er graag heen om te mediteren of een dienst bij te wonen.

–  Chiang Dao Cave tempel
in Chiang Dao (CM > N, weg 107, ca. 70 km) – een schitterende grottempel.
–  Wat Haripunchai in Lamphun (CM > W, highway 11, afslag Lamphun) – met de grootste bronzen gong ter wereld.

In de bergen bij Mae Rim zijn twee zgn. ‘footstep-tempels’…
1. Wat Prabath Si Roi
ligt vanaf Mae Rim ruim 25 km de bergen in – (provinciale weg nr 3009 > Pai, volg de Gele aanwijsborden met een voet erop getekend).
2. Bij het dorpje ‘Mae Ann’, vanaf Mae Rim ca. 10 km de bergen in – (provinciale weg nr. 3009 > Pai, volg de Groene aanwijsborden met een voet erop getekend). Rondom de houten ‘open’ tempel zijn bijgebouwen.
Er komen zelden toeristen.

Noot: Wij wonen in Mae Ann en ik bezoek deze afgelegen tempel regelmatig, er heerst een bijzondere sfeer en energie. Rondom et dorpje kun je mooie wandelingen maken.

Muang cave, een grottempel  – (CM > O, weg 1006 > San Kampheang) – nauwelijks buitenlandse toeristen.
Noot 1: als je alles bij en in de grot wilt zien is het een fikse klim – (steile trappen binnen de grot); op de berg wonen apen en helemaal boven heb je een prachtig uitzicht.
Noot 2: goeie combi met de warmwaterbron bij San Kampheang.

Tot besluit Wat Rong Khun, de beroemde ‘Witte tempel’ bij Chiang Rai meer een kunstwerk dan een tempel – (CM > NO weg 118 > Doi Saket > Chiang Rai, bijna 200 km door de bergen, 3 á 4 uur rijden!) – zie ook Excursies.
Noot 1: ook de Witte tempel is nog in aanbouw en hij werd bij een recente aardbeving flink beschadigd.
Hij is populair en het kan er behoorlijk druk zijn.
Noot 2: Halverwege de route CM <-> Chiang Rai zijn warmwater-bronnen; een populaire stopplaats, waar je een voetbad kunt nemen en souvenirs kopen – let op: veel nep en namaak.
Waarschuwing: er zijn speciale baden met kleine visjes die zgn. je voeten en enkels cleanen; dit raad ik sterk af, je kunt er zeer ernstige infecties door oplopen..!!

Olifanten…

Thailand is het land van de olifant.
Men probeert het sterk gekrompen bestand nieuw leven in te blazen door fokprogramma’s, en het negatieve misbruik-imago kwijt te raken. Onder druk van de buitenwereld wijzigden veel olifant-kampen hun opzet en programma’s. Vele zijn gestopt met circusachtige shows.

Tegenwoordig kunnen bezoekers vaak helpen bij de zorg voor de olifanten, waarbij korte ritten worden afgewisseld met baden en eten. Steeds meer kampen laten bezoekers de olifanten zgn. ‘bareback’ berijden i.p.v. zittend op een houten kist-bank.

Veel kampen of farms appelleren aan de nieuwe trend door te benadrukken dat hun kamp ‘ecologisch’ te werk gaat; dat hun dieren goed worden verzorgd; dat jonge olifantjes bij de moeder mogen blijven (voorheen werden ze snel gescheiden om de training te vergemakkelijken of om met het ‘weesje’ te gaan bedelen – tegenwoordig verboden).

Noot
: gedomesticeerde olifanten kunnen niet meer in het wild overleven; ze hebben nooit geleerd om in een kudde te leven en te ‘luisteren’ naar een leidende olifant.

Tip 1: Als je naar een kamp of farm gaat, kies voor een ochtendprogramma – dan is het nog niet warm en zijn de dieren nog fris – ’s middags zijn de dieren vaak uitgeput.
Tip 2: Kies je voor een verzorgingsprogramma, neem dan droge kleren (incl. schoon ondergoed!) mee.

Enkele bekende kampen of farms:
Maesa Eliphant Camp –  bestaat niet meer..!!!

Elephant Nature park
elephantnaturepark.org  – een door vrijwilligers opgezet park voor oude en/of beschadigde olifanten – in dit park geen activiteiten als shows of berijden.

Patara Eliphant Farm
– pataraelephantfarm.com – naar verluidt de beste ecologische fok-farm, ook de duurste en lang vooruit volgeboekt omdat maar een beperkt aantal gasten tegelijk worden toegelaten.

Thai Elephant Home
– thaielephanthome.com – een perfecte 2en onze favoriet!
En …: baanchangelephantpark.com, jumbocamp.com, en nog vele andere…

Parken…

Rondom CM liggen enkele Nationale- of Natuurparken, elk met haar eigen sfeer, flora, fauna en aardigheden – de bekendste:
Doi Suthep Pui
  – (CM > N-W, Mae Rim district) – met watervallen, trekking en bike-trajecten (de mooiste waterval: Maesa waterval in de Maesa vallei, verval over 10 niveaus, ideaal om te picknicken en badderen).

Doi Inthanon
– (CM > Z,  Doi Lor District) – met de hoogste berg van Thailand (2565 m = koud!), veel watervallen (o.a. Mae Ya – de mooiste van CM, Mae Klang, Wachiratan, Hua Sai Luang) voorts zijn er grotten en er is een moderne Wat of Tempel.

Ob Khan Nature Park
– (CM > Z, Hang Dong District) – 484 km2 met limesteen, pijnbomen en prachtige waterlopen.

Mae Taeng gebied
– (CM > N, weg 107 of 1001) – met de Bua Tong waterval, ook 4- kleuren-waterval genoemd; het Mae Kuang reservoir, met een hotel op het water en de mogelijkheid voor kajakken. Bij de dam diverse restaurantjes.
Er zijn veel Warm-water-bronnen en/of  geisers in de bergen rondom CM, al of niet gelegen in een park, bekend zijn die bij San kamphaeng (CM > ZW, weg 1006).

Aangelegde parken:
Horizon-park – horizonvillage.net – (CM > N, weg  118 > Doi Saket ) – 120 hectare met o.a. ruim 100 verschillende soorten palmbomen en een grote diversiteit aan dier-, plant- en bloemsoorten. In het park een zwembad en een klein museum over de Lanna-cultuur.

Hue Tung Tao
– (rand CM, aan weg 121) – een gegraven meer tussen de bergen met mogelijkheden voor zwemmen en soft-watersport en een strand met diverse restaurantjes. Ideaal voor een dagje relaxen tussendoor!

Queen Sirikit botanic gardens*
– qsbg.com – (CM > N weg 107 > Mae Rim, na ca. 25 km Linksaf weg 1096 > Samoeng). Duizend hectare met ruim 10.000 bomen, varens, kruiden, bloemen; kassen met grote variatie cactussen, orchideeën en lotussen. Rondritten in speciale bussen en de zgn ‘canapy-walk-bridge’, een wandelpromenade boven de boomkruinen met schitterende uitzichten.
* Voor mij een topper omdat hier veel van de oorspronkelijke flora intact is gelaten, wat bij de andere minder het geval is.

Royal Flora Ratchaphruek*
–  royalfloraexpo.com – (aan de rand van de stad, district Hang Dong). In 2006 aangelegd ter ere van het 60-jarig jubileum van koning Bhumibol. In 2007 werd de International Horticultural Exposition er gehouden, met een NL inzending. Ruim, mooi aangelegd, veel variaties aan bomen, planten en bloemen.
* Ratchapruek = Thais voor Gouden Regen, de symbolische boom van de vorig jaar overleden koning Bhumibol.

Mon Cham noem ik hier apart – een bergvolk-dorp in de bergen bij Mae Rim – (CM > N – weg 107 > Mae Rim, na 25 km Linksaf weg 1096 > Samoeng). De bergbewoners telen op spectaculaire wijze tegen de berghellingen allerlei groenten – o.a. tomaten, aardbeien en bosuien.
Bij de opstart werden zij gefinancierd door de koning via zgn. ‘Royal Projecten’. Het dorp is internationaal bekend en in zeer korte tijd een touristische trekpleister geworden, compleet met attracties en restaurantjes in de bergen, met schitterende uitzichten.

Noot: Het is erg populair (= kan druk zijn).
Tijdens oud-en-nieuw camperen duizenden Thai in miniscule tentjes tegen de berghellingen.

Bergvolken / Hilltribes…

In noord Thailand wonen veel Bergvolken, vaak vluchtelingen uit China, Nepal en Myanmar. Zij zijn in een ver verleden hierheen gekomen, soms op uitnodiging van de Thaise overheid of Koning. D
Bekendst zijn Lisu, Hmong en Karen – waaronder de zgn. Longnek-Karen waarvan de vrouwen hun nek verlengen door metalen ringen tussen schouders en hoofd te plaatsen (oorspronkelijk uit de ‘golden triangle’, tussen Chiang Rai en Myanmar, tegenwoordig ook in Mae Rim en andere plaatsen).

De meeste Hilltribes proberen hun oorspronkelijke identiteit te behouden, o.m. door traditionele kleding en gebruiken. Voor toeristen een reden om hen te willen bezoeken – ook omdat ze in mooie natuurlijke gebieden wonen.

Veel dorpen zijn ware attracties geworden. Sommige zijn erg commercieel en soms opdringerig, en niet alle bewoners of souvenirs zijn authentiek. Als je een Hilltribe wilt bezoeken is het dus goed om na te gaan of ze ‘echt’ zijn en in hoeverre zo nog authentiek leven.

Overige…

Er zijn legio bezienswaardigheden en attracties in en om CM – om te bezichtigen of actief te zijn. Een greep:

Chiang Mai Zoo –   chiangmaizoo.com‎ – met koala’s en panda’s – een grote zgn. ‘open zoo’ waar je met auto of busje doorheen kunt.
Nightsafari – chiangmai-nightsafari.com aan de rand van de stad (beetje vergelijkbaar met Beekse bergen)
Fiets- en Trekking-tochten – verschillende mogelijkheden en aanbieders – o.a. spiceroads.com, northerntrails.com, chiangmaikayaking.com
Adventure en X-treme sports  – o.a. cmadventures.com en eagletrackchiangmai.com – (uitgebreide programma’s)
Noot: om een zo groot mogelijk publiek veilig te kunnen bedienen zijn de actieve attracties meestal Soft.

In de ‘Maesa vallei’ bij Mae Rim – (CM > N, weg 107, na ca. 25 km Linksaf, weg 1096 > Samoeng):
Actief: Paintball, Bungi-jumping, Off road crossing en meer.
Passief:
–  Mae sa Olifantenkamp – maesaelephantcamp.com
–  Mae sa waterval* – 10 niveaus, een fikse klim maar de moeite waard..!!
–  Tiger Kingdom – tigerkingdom.com; Snake farm, Monkey school, Crocodile show, Insect zoo – siaminsectzoo.com
–  Orchid farm(s) en nog veel meer…
*]  Bij deze waterval picknicken Thai graag, ook wij.

Richting Mae Teang en Chiang Dao – (CM > N, weg 107)
–  Rafting (Bamboe-vlot of rubberboot)
–  Hiking & Biking
–  Olifantenkampen, Ossenwagen rijden,
enzovoort.

Handwerk…
In de provincie CM zijn veel Handycraft-dorpen en werkplaatsen, fabrieken en winkels voor houtsnijwerk, parasols, zilverwerk, zijde enzovoort.
Populair zijn de dorpen Bor Sang / Bo Sang – (CM > NO) en Ban Tawai – (CM > Z – weg 118 > Hangdong).

Tip 1: als je in Bor Sang de grote parasolfabriek wilt bezoeken – interessant voor alle leeftijden! – a) ga vroeg zodat je de meute voor bent en b) draag een kledingstuk (shirt, broek, shawl) of neem iets mee waarop je mogelijk een ‘painting’ wilt laten zetten (tas, telefoonhoesje e.d.). In de schilderafdeling werken kunstenaars(!) die in zeer korte tijd en voor een habbekrats prachtige schilderingen zetten. (Regelmatig hadden gasten spijt dat ze niets bij zich hadden.)

Noot
: voor het beschilderen van kleding en attributen die je draagt of gebruikt, mogen de schilders het geld zelf direct incasseren, voor meegebrachte kleding moet vooraf bij de kassa van de winkel worden afgerekend.
(Mensen werken daar voor 200 Bath per dag = 5 euro).

Tip 2: souvenirs kopen..? Kijk in de (grote) winkel bij de fabriek naar prijzen en loop dan eerst het dorp in, misschien vind je daar beter of goedkoper.

Tip 3: direct tegenover de parasolfabriek zijn enkele winkels met indrukwekkend housnijwerk – schilderijen en meubilair.
Noot: enkele winkels zijn tevens woning – schoenen /slippers uit als je privégedeelten binnengaat (bij 1 winkel de trap op naar boven) – en… maak niet ongevraagd foto’s!

In het centrum van Ban Tawai is o.a. een winkel met een zeer indrukwekkend assortiment (antieke) Boeddha-beelden. In het dorp zijn ook bedrijfjes die eventuele aankopen voor je kunnen verpakken en verzenden.

Binnen CM: Diner River cruise – maepingrivercruise.com; kookcursussen – kijk ter plaatse! Kantoke Diner-shows – avond programma met Thais eten  in een authentieke sfeer – traditionele dansen en optredens van bergvolken en jongleurs – kijk ter plaatse.

Excursies…

Een verhaal apart, waarover ik niet veel schrijf omdat er erg veel mogelijkheden zijn.

Twee voorbeelden:
1. Rit vanaf CM naar Chiang Rai – (CM > N, via weg 118) – en verder via Mae Chan naar Mae Sai, aan de grens met Myanmar (Birma)

Bezoekmogelijkheden: Witte tempel Wat Rong Khun in Chiang Rai, het Zwarte huis voorbij Chiang Rai – een prachtig bouwwerk in Lanna stijl; Long-nek bergvolk, Grensmarkt Mae Sai.

2. Rondrit – van CM naar Chiang Rai (weg 118), Mae Chan, Mae Sai, en terug via Fang, Chai Prakan, Chiang Dao en Mae Rim (weg 107) – optioneel: varen van Chiang Rai naar Fang.

Bezoekmogelijkheden, zie 1. + thee- en koffieplantages /-fabrieken, enkele prachtige Tempels (o.a. bij Fang), opiummuseum, grottempel in Chiang Dao.

Belangrijke noot: beide routes gaan door de bergen met veel mooie uitzichtpunten, dat vraagt ook veel reistijd;
.. advies: trek voor 1) minstens 2 dagen uit; voor 2) 3 dagen.

Hier eindigt dit stuk over de mogelijkheden in Chiang Mai en omgeving.
Ik heb m’n best gedaan om goeie en actuele informatie te geven, toch kan ik de juistheid niet garanderen. Ook kan ik niet beloven dat genoemde bezienswaardigheden nog bestaan of open zijn als je er langsgaat – Thailand is een prachtig land, vol verrassingen – dus: controle is raadzaam!

Vragen? – schroom niet, kom ermee!

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.n’…
–  Overige opties – ga naar » Contact…
–  Zie ook » Disclaimer- Privacy…


«  Vorige pagina: Chiang Mai -1- basis info…
»  VolgendeZakelijk – Vrijheid=Blijheid