Thailand…

Normen -Waarden -Hygiëne…

–  Respect, fatsoen, gebruiken…
–  Thuisbezoek…

Respect, fatsoen, gebruiken…

Thai zijn super-gevoelig voor respect en waardigheid. Ze hebben veel eerbied voor alles wat met Boeddha te maken heeft en de Koning en het koningshuis staan in zeer hoog aanzien!

Verder is hygiëne in de tropen van levensbelang. Dat vraagt aandacht, respect en aangepast gedrag.
Advies: heb je daar geen zin in of vind je het belachelijk – bespaar jezelf ergernis en risico’s en vraag je af of Thailand wel wat voor je is..!

Op Internet en in reisgidsen wordt veel geschreven over omgangsvormen, houding en gedrag, bijvoorbeeld tegenover monniken en in tempels (ook wel ‘Wat’ = tempelcomplex) en ook over respect voor de koning.
Ik beperk me hierna tot enkele volgens mij belangrijke zaken.

Let op: veel regels worden niet zo krampachtig nageleefd als wordt gesuggereerd, ook niet door de Thai – als je je instelt op respect en afstemt op je omgeving, kan het niet misgaan! Maak je toch een foutje – blijf kalm, glimlach vriendelijk, maak een kleine buiging met je handpalmen tegen elkaar voor je borst of gezicht (de waai) en corrigeer jezelf indien mogelijk. Thai zullen je er extra om waarderen.

Tip: (uiterlijke) Kalmte en Glimlachen zijn je krachtigste wapen en beste medicijn in de meest hachelijke of belachelijk situaties – wat er ook gebeurt: blijf Kalm en Glimlach… Smile! – er gebeuren echt wonderen, bij jezelf en je omgeving!

Thuisbezoek…

Thai zijn vereerd als je hen thuis wilt bezoeken en teleurgesteld als je afhoudt – wat ze niet laten merken – (het lijkt of ze zich afvragen ‘wat is er niet goed aan mij?’).

Eén van de grootste vernederingen die je Thai kunt aandoen is hun huis binnengaan met schoeisel aan, ook al is het huis een schamel afdak – (begrijpelijk, je brengt letterlijk onheil en smerigheid binnen in een plek die zij met veel moeite schoon en zuiver houden).

Dus: schoenen of slippers uit bij de ingang alsjeblieft! Deze regel geldt ook bij sommige winkels, kantoren en douche-toiletruimten – als je oplet herken je deze plaatsen snel, meestal staan er slippers van anderen voor de deur en bij betreffende toiletten staan speciale bezoeker-slippers.

Als je ergens op bezoek komt krijg je vrijwel altijd drinkwater aangeboden – afslaan is ‘not done’, niet leegdrinken is prima. Blijf je bij Thai thuis eten? – was je handen vooraf, neem blij genoegen met een plekje op de grond, geef ouderen en mannen de beste plaats (en eerste keus voor het eten), en pak met je handen wat van je gading is*.
(Hoewel, tegenwoordig beschikken veel Thai ook over meubilair en bestek.) Als je geduldig oplet hoef je geen bloopers te begaan – Thai willen je altijd helpen.

Noot: Thai hebben kinderlijk plezier als ze je kunnen verleiden om iets te eten wat de doorsnee Westerling qua spicy niet aankan.
Belangrijk: als ze hartelijk lachen, lachen ze je niet uit, ze lachen mét je, om te relativeren en je op te beuren!
Dit geldt voor al je bloopers – Thai lachen hartelijk als je struikelt en in de shit valt, niet om jouw schande te vergroten maar om je te laten weten: “het is okay, overkomt mij ook, en: ‘lachen helpt’.” Dus… hartelijk meelachen, heus: het werkt..!

*] Vaak wordt gezegd dat je uitsluitend de rechterhand mag gebruiken bij het eten. Dat is nou zo’n regel waar steeds minder op wordt gelet – waarschijnlijk door de toegenomen hygiëne. Bedenk dat er vroeger minder gelegenheid was om je handen te wassen. Onhygiënische plekken werden alleen met de linkerhand aangeraakt zodat de rechter schoon bleef. De regel was dus van levensbelang. (Overigens zie ik monniken deze regel nog strikt naleven en veel Thai zijn erin getraind.)

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: »» Luc@lucaalbrecht.nl
–  Overige opties: »» Contact…
–  Zie ook »» Disclaimer- Privacy…


< Vorige pagina  «« Beginner Tips… 
> Volgende »» Monniken -Tempelbezoek…