Chiang Mai -1-

“De Roos van het Noorden”…

basis info…

–  Algemeen
–  Chiang Mai
–  Klimaat
–  Openbaar vervoer...

Algemeen…

–  Ligging: vanaf Bangkok ca. 700 km naar het noorden.
–  Oppervlakte: stad ruim 40 km2; district (provincie) Mueang Chiang Mai 152 km2*
–  Inwoners: ca. 175.000; in de totale regio: 800.000 (excl. bezoekers)
–  Tempels: 40+ binnen de oude stadsmuren, erbuiten: veel!
–  Hotels, Resorts, guesthouses etc.: meer dan 500.
» Map…

Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar Chiang Mai en omgeving, waaronder veel Thai – (veel Thai hebben hier een 2e huis). De toeristische industrie functioneert goed. In de stad zijn neutrale toerist-informatie-bureaus (ministerie van toerisme). Ook zijn er verkoopkantoren welke o.a. attracties en minibusbedrijven vertegenwoordigen.
Op stations en in hotels is veel foldermateriaal beschikbaar, ook kunnen vele zaken voor je regelen – zie Noten hieronder. De meeste attracties werken met callcenters en/of kunnen via Internet worden geboekt – vele halen en brengen je bij je logeeradres.

Noten:
Thai leven vanuit de gedachte: ‘vragen staat vrij’ en ‘als je niet probeert…’ (ook ten opzichte van elkaar). Verder is Thailand een land van ‘commissiehandel’ – een prima werkend systeem! Het vraagt echter wel een alerte, assertieve en respectvolle houding van gast en koper. Enkele tips:
–  Let op de tarieven; vergelijken, onderhandelen en afspreken is nodig! – bij tuk-tuk ’s, taxi’s, Songteaws, op markten en zelfs bij veel hotels en attracties. (Tegenwoordig gelden voor Songteaw-ritjes binnen de stad ‘vaste tarieven’.)
–  Veel chauffeurs en toergidsen hebben afspraken met hotels, restaurants,  attracties en zelfs winkels.
Risico..? Ze brengen je daar waar ze de hoogste commissie ontvangen – of bij ‘vrienden of familie’.
–  Ook hotels, resorts etc. hebben (commissie)afspraken met attracties etc.
Risico..? Nauwelijks – laat je alleen niks wijsmaken of aanpraten!

Let op
: er zijn figuren die bekende bonafide attracties verkopen maar je bij een malafide nepper brengen. Ga na of je met geautoriseerde verkopers te maken hebt en let op waar je terecht komt.

Chiang Mai (CM) – spreek uit ‘Tsjengmai’ – is de 2e stad van Thailand na Bangkok. Het is de hoofdstad van de provincie Chiang Mai en ligt in een vallei tussen de hoogste bergen van het land.
De stad dankt haar vooraanstaande positie aan de ligging langs de vroegere zijderoute. Later werd het een belangrijk centrum voor handwerk zoals parasols, juwelen (vooral zilver) en houtsnijwerk. Er wordt nog altijd schitterend handwerk gemaakt, en aangeboden tegen voor Westerlingen redelijke prijzen (onderhandelen!).

Het oude Thailand bestond uit diverse koninkrijkjes en koningen van het noorden hadden hun paleis in of bij CM.
De huidige koning heeft een paleis in de bergen van National Park ‘Doi Sutheb’.

De stad herbergt veel culturele schatten, onder meer prachtige bouwwerken met veel teakhout en versieringen (in de zgn. Lanna-stijl van het noorden).
Verder zijn er ruime parken en enorm veel overvloedig gedecoreerde Tempels of Wat ‘s (naast Boeddhistisch ook Chinees en Hindoestaans).
Door de stad stroomt de Ping rivier een zijrivier van de Menam.

De stad groeit en moderniseert razendsnel en de wegen zijn tegenwoordig vaak overvol.
Door de bouw-golf worden omliggende plaatsen opgeslokt – bijvoorbeeld de districten [Amphoe] Mae Rim, San Sai, Doi Saket, San Kamphaeng, Saraphi en Han Dong.

Toch is CM geen wereldstad. De sfeer is nog steeds relatief relaxed, een groot verschil met Bangkok en andere toeristische centra als Hua Hin, Pattaya en de eilanden Pukhet en Ko Samui.

Klimaat…

Het klimaat in CM wordt als aangenaam bestempeld. Dankzij de ligging, in de bergen en ca. 800 km naar het noorden, zijn de temperaturen gemiddeld 8 á 10 graden lager dan in Bangkok. Voor veel Nederlanders nog altijd warm!
–  In de ‘koude’ periode – (oktober tot februari) – is de temperatuur overdag 25 á 30 graden C, ’s nachts soms ver beneden 20 of zelfs 10 graden.
–  In de warmere periode – (maart tot september) – ligt de dagtemperatuur boven de 30, oplopend tot 40+, in de nacht 20 á 25 graden – in maart en april kan het extreem heet en droog zijn.
–  Juni tot september is het regenseizoen (moesson). In de praktijk regent het echter zelden een hele dag en na een bui klaart de lucht meestal snel op.
Bovendien, niet elke moesson is een natte moesson, net zoals in Nederland niet elke zomer een natte zomer is.

Openbaar vervoer…

Van en naar Chiang Mai
De Internationale Luchthaven Chiang Mai ligt aan de rand van de stad.
Binnenland: meer dan 20 vluchten per dag naar Bangkok en naar o.a. Udon Thani, Sukhothai, Ko Samui
Internationaal: o.a. naar China, Maleisië, Singapore en Laos.

Noot: dankzij de internationale status worden paspoort- en bagage-afwikkeling op de luchthaven uitgevoerd, hierdoor is zgn. ‘doorlabelen’ van bagage vanuit Nederland mogelijk.

Er is een grote Bus Terminal aan de rand van de stad – dagelijks veel busverkeer van en naar Bangkok en andere steden in Thailand.

In CM is het eindstation van de Spoorlijn naar Bangkok – reisduur: ca. 12 uur.
Op de route Bangkok < > CM stopt de trein bij de steden Lamphun, Lampang, Phitsanulok (vlakbij Sukhothai) en Ayuthaya.
CM-station is ook het start- eindpunt van de East-Oriënt-Express die enkele malen per jaar via Bangkok doorrijdt naar Maleisië en eindigt in Singapore.

Binnen Chiang Mai en de regio
Het openbaar vervoer wordt gedomineerd door Tuk-tuks en Songtaews. Ook zijn er Meter-taxi’s en (onregelmatige) Busdiensten, binnen de stad en naar plaatsen in de omgeving.
Noot: voor een gezin of klein gezelschap kan het zinvol zijn om privé een taxi of minibus te huren, eventueel met gids.

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl
–  Overige opties: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…


« Vorige pagina:
Monniken – Tempelbezoek… 
» Volgende: Chiang Mai -2- opties & tips…