Geplaatst op

Blog nr. 74 – .. mei 2024

Blog # 74…

Mae Ann, Thailand, 3 mei 2024.

Update…

Lees mee over hitte, droogte, bananen, blogexperimenten en rijlessen – én over buitenlanders met Tropenkolder.

Ben je Nieuw als lezer..? Dan nodig ik je van harte uit om mijn »» Blog-Introductie te lezen.
Overweeg ook om je in te schrijven voor mijn Nieuwsbrief – het is kosteloos en uitschrijven is net zo simpel. Het zal mij aanmoedigen bij mijn schrijverij.

Het weer…

In Nederland zijn weersverwachtingen hét gespreksonderwerp. In Thailand is dat nu niet anders, we worden namelijk getrakteerd op hittegolf na hittegolf.

Al weken achter elkaar stijgt de temperatuur boven de 40 en daalt ’s nachts niet onder de 25 graden. Gelukkig wint Chiang Mai het niet qua hitte – wel qua luchtvervuiling, helaas

Ondanks onze dubbele muren is alles inmiddels door en door warm. Stel je eens voor; je stapt uit bed en de vloer en alles wat je aanraakt is warm. Zonder airco is dat afzien, alhoewel… ook de gelukkigen mét airco hebben het zwaar.

Ik rangschik mezelf niet bij de Klimaat-fanaten – ook niet bij de ontkenners. De hitte en droogte zijn weliswaar extreem en langdurig maar dat gebeurde al vaker.

Droogte…

Ja, die droogte. Tijdens het Songkran feest, begin april, is er wat regen gevallen, daarna bijna niks meer. Mae Ann is een droog gebied, waarschijnlijk omdat buien worden omgeleid door de luchtstromen in de bergen.

Momenteel dreigen onze vijvers droog te vallen. Als dat gebeurt moet er een tankwagen aan te pas komen.

Geknakte bananen…

De hitte en droogte zijn funest voor onze nieuwe aanplant. Ik schreef eerder over mijn taak om het jonge plantgoed in leven te houden.

Maar.., bananen gebruiken erg veel water, en sommige nieuwe plantjes zijn verdroogd, zelfs volwassen planten hebben het begeven. Ik moest sommige vroegtijdig oogsten omdat hun stammen waren geknakt.

Let op: we zitten niet bij de pakken neer – er gaat zoveel wél goed!

Geknakt door droogte en het gewicht van de tros...
Bezweken door droogte en het trosgewicht…
{Deze foto nam ik vroeg in de ochtend – vandaar het onduidelijke beeld, sorry.]

Bananen zijn natuurwondertjes…

Elke plant produceert eenmaal een tros bananen en wordt daarna omgehakt. Naast de bestaande planten komen automatisch nieuwe omhoog.

Wist je dat het sap uit de stam zuiverend werkt?
Als we hier een betonnen watertank maken, brengen we eerst fijn gehakte bananenstam in het water. Dat neutraliseert de chemische troep uit het cement. Ook het bananenblad wordt veel gebruikt, onder meer voor decoratie en om eten in te verpakken.

Een bananenstam bestaat uit samengekomen bladstelen – je kunt het dus een ‘pseudostam’ noemen. In die bladsteel lopen talloze kanaaltjes waardoor het kleverige vocht krachtig omhoog stroomt. Oh, die wonderlijke natuur!!

Goud & Geur…

Nu ik toch euforisch ben…
Ondanks – of misschien Dankzij – het extreme weer bloeit de Gouden regen overvloedig. Ook de bekende Thaise ‘Le-Lavendie’ lacht ons stralend toe – haar verrukkelijke geur werkt betoverend!

Gouden Regen – de Nationale bloem van Thailand…
Le-Lavendie – een Thais Geurkanon…

Trots op…

De meeste nieuwe bomen zijn springlevend, alleen twee Teakbaby’s en enkele Guave-boompjes lijden zichtbaar.

Ik ben trots op dit groene resultaat – temeer omdat de hitte mij binnen houdt. Ben bezig met wat reparatie- en veranderwerk aan onze visvijvers maar dat moet in de namiddag en avond en soms is het dan nog te warm.

Dit trage tropenbestaan ondermijnt mijn conditie. Uhm… en mijn gewicht neemt voelbaar toe, ondanks mijn dagelijkse portie Tai Chi.

Knettergekke buitenlanders…

Wat mij stoort tijdens deze hitte, zijn sommige kolderieke buitenlanders. Ik zie jongelui in shorts of zelfs bikini’s op scooters rijden – pure onkunde, echt te dom voor woorden! Naast uitermate ongepast ook erg ongezond!

De asfalt- en betonwegen zijn werkelijk witheet – en die roosterende schroeihitte straalt je tegemoet. De doorsnee Thai komt alleen maar buiten in mummie verpakking.

Blog experimenten…

Doelen: mijn blogwerk verbeteren en m’n leeskring vergroten.
Het aankondigen van Nieuwe blogs gaat nu automatisch, dat heeft voordelen zoals:

Jullie kunnen super simpel zelf “In en Uitschrijven”.
Fantastisch, want Ik wil niemand lastig vallen als mijn schrijfsels niet meer passen. Ikzelf vind ongevraagde mail irritant en… “behandel een ander zoals je zelf behandelt wil worden!”

‘Statistiek’ vertelt mij of m’n blogs gelezen worden.
En wat blijkt – meer dan 60% wordt gelezen! Volgens kenners een uitstekende score.
Ik begrijp het overigens best als je er niet aan toekomt – sommige van jullie moeten dagelijks zóveel lezen.

Inzicht en ervaring delen…

Verschillende lezers moedigden mij aan om meer van mijn inzichten en ervaringen te delen – “Je hebt zoveel te bieden waar anderen iets aan kunnen hebben Luc”.

“Heb je mijn ‘ Verhalen-blogs’ gezien?” – blog # 72 en 73. Dat waren mijn eerste deel-pogingen.
Deze meldde ik ook op LinkedIn – een aparte wereld.

Ik zoek naar de beste manier en ga de Verhalen afwisselen met Update-blogs over mij en mijn Thaise leven.
Nogmaals mijn doelen: variatie, betere blogs en meer lezers. Dit laatste is best een uitdaging maar.., ik ben een uniek exemplaar met mijn eigen visie en stijl.

Feedback…

“Hoe weet je of je blogs beter gewaardeerd worden Luc?”
Meer lezers is een uitstekend signaal. Daarnaast is ‘Jullie feedback mijn kompas!’
Alleen samen met jullie kan mijn blogavontuur een succes worden. Dus: reageer; geef commentaar, doe suggesties, stel vragen.

“En als het niet loopt zoals gehoopt?” – dan gooi ik het roer weer om.
Creatief bezig zijn houdt me jong – en als anderen daar iets aan hebben is het pas echt “de moeite waard”. Niets doen is alleen een optie als mijn stilte ergens aan bijdraagt.

Cream Chauffeur…

Cream krijgt momenteel autorijles. Ook dat gaat hier anders dan in Nederland. Ze heeft vijf dagen 2 uur les – eerst op een afgesloten terrein, daarna op de openbare weg.
Opmerkelijk – haar eerste lesuur ging over techniek, ze weet nu wat er onder de motorkap gebeurt en hoe de remmen werken.

Op de vijfde dag doet ze examen – ‘afrijden’ en theorie’.
Succes gegarandeerd – kosten: 4.000 Thai Baht = (± € 115).
Tja.., Thailand heeft heus goeie kanten.  

Hier eindigt blog 74, dank voor het lezen!
Ben je enthousiast over deze Update..? Deel hem met familie, vrienden, collega’s en op social media.

“Wil je meer van mij lezen?”
Schrijf je dan in voor mijn Nieuwsbrief, en ik hou je op de hoogte van nieuwe blogs, updates en andere ontwikkelingen.

Hartelijke Groeten,

Luc

Reageren..?

Ik ben altijd benieuwd naar reacties – immers: “jouw feedback is mijn kompas!” Dus, voel je vrij om je gedachten te delen!
Stuur een email naar »»  Luc@lucalbrecht.nl…
Voor andere opties, ga naar »» Contact…

Overige Links:
»» Blog introductie…
»» Disclaimer – Privacy...

… einde pagina …

 • Blog nr. 73… 5 april 2024
  "Alarmdrama" - een les in Perspectief. Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat di verhaal jou net zoveel inzichten geeft als het mij heeft gedaan. […]
 • Blog nr. 72… 22 maart 2024.
  "Diagnose Introvert.." Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat deze verhalen jou net zoveel inzichten geven als ze mij hebben gedaan. […]
 • Blog nr. 71 – 8 maart 2024.
  Update en Zaadjes voor de toekomst... […]
 • Blog nr. 70… – 24 maart 2023.
  # Hagelstenen..(!) - # - Sa in Spagaat... - # Wat het voor mij betekent..? - # Geen Logees… - # Mijn eenzaamheid – # Wat te doen..? […]
 • Blog nr. 69… – 11 februari 2023.
  # Veel gebeurd - Leerzaam... # Heilzame oase - # De Praktijk... # Meer over Huib - # prima Behandelkamer... # Petje af - # Shopupdate... # Afkicken... # De kracht van Stilte... # Voornemens 2023... […]