Thailand…
Tips voor Beginners (en gevorderden)…
– Vooraf…
– Belangrijke Tips & Waarschuwingen..
– Reizen binnen Thailand
– Internet en Telefoon…
– Thais eten…
Vooraf…
Ik vind Thailand totaal anders dan Nederland – écht: “een andere wereld..”!
Het land is groot – (13 x Nederland, bijna zo groot als Frankrijk). Het klimaat is tropisch – vaak warm met een hoge luchtvochtigheid. Het Landschap en de Natuur zijn zeer afwisselend – van kaal, vlak en dor, tot bergachtig en rijk voorzien van water, en groen en bloei…
Belangrijke noot: ik ben telkens verbaasd over hóe slecht men zich voorbereid op zo’n vaak intensieve en kostbare reis. Super-zonde..! – omdat goeie voorbereiding je plezier met een X-factor kan verhogen en nare teleurstellingen kan voorkomen.
Tip 1: asjeblieft, voor je eigen plezier en welzijn: oriënteer je, kijk op Internet, koop een goeie reisgids, lees, vráág..! – geniet van de voorpret en bepaal wat je wilt!
Tip 2: Ga tijdig na of en welke vaccinaties je nodig hebt – regelmatig hoor ik dat mensen niet naar Thailand komen “omdat je zoveel spuiten moet halen” – jammer want het zijn er maar 1 of 2 en soms zelfs niet één.
Tip 3: Je kunt Thailand onmogelijk in één reis doen, zeker niet ‘leren kennen’ – de Oosterse aard begrijpen lukt de meeste van ons nooit. Probeer niet alles-in-één-reis te zien en neem tijd om te acclimatiseren en indrukken te verwerken. Veel Plezier!
Backpacken…
Ik heb geen ervaring met backpacken en kan er dus niet zinnig over schrijven.
Er zijn meerdere websites waarin doorgewinterde backpackers adviezen geven.
Tips en Waarschuwingen…
Wees een ochtend- en avondmens..!
Vroeg in de ochtend is alles nog energiek en fris – rond de middag is de warmte ongezond uitputtend!
Veel bezienswaardigheden, natuurparken en tempels sluiten vroeg, sommige al om 3 uur ‘s middags. In de late middag en avond is er doorgaans weer volop actie.
Pas op voor de Zon en Oververhitting!
Veel gasten geven zich uitdagend bloot aan de zon voor een bruin-kuur. Meestal lijkt haar invloed niet direct groot – door een briesje, de hoge luchtvochtigheid, en bijvoorbeeld op het water of een scooter. De werkelijkheid is echter anders en vaak kan je lichaam de verdamping niet bijhouden. Zelfs veel drinken helpt niet – geldt zeker voor senioren! Vele verbranden ernstig of krijgen andere serieuze problemen.
Wees dus voorzichtig, kijk naar de Thai zelf – zij pakken zich in, en mijden de zon niet voor niks!
Verkeer: Levensgevaarlijk..!
Wist je dat Thailand, qua verkeersveiligheid tot de gevaarlijkste landen ter wereld hoort?
(Het gevaar is extra groot door de vele ‘glaasje-op-coureurs.
En… dat links rijden de risico’s dramatisch verhoogd, voor degene die rechts rijden gewend zijn?
En dat ook hier op de scooter een helm – en rijbewijs – verplicht is?
Ondanks de schrikbarende feiten huren vele een scooter en genieten – half bloot – van het vrije gevoel. Sommige slalommen met hoge snelheid – en veel zelfoverschatting! – door het chaotische verkeer
– echt: LEVENS-GEVAAR-LIJK..!!!
Mijn waarneming: de meeste zijn zich van geen gevaar bewust, maar.., ik zie regelmatig slachtoffers.
Tip: draag beschermende kleding – plus een mondkapje, want door de hoge luchtvochtigheid ‘drijft’ er veel fijnstof in de lucht.
Muggen en …
Hoewel gezegd wordt dat de malariamug is verdwenen, blijft voorzichtigheid geboden..! Ook de mug die het dengue-virus overbrengt is nog vaak actief. Enkele soorten zijn overdag actief, dus: dag-en-nacht alert!
Noot: ik verbaas me regelmatig over de luchtigheid waarmee over de risico’s wordt gesproken, ook door reisorganisaties en zelfs vanuit de medische wereld. Muggen en ander gedierte veroorzaken dagelijks ernstige problemen en dodelijke slachtoffers, heus waar..!
Waarschuwing: ook ‘gewone’ muggen kunnen je narigheid bezorgen! – de moessontijd is het gevaarlijkst – Thaise ziekenhuizen melden elk jaar weer grote toename van patiënten met ‘mug-problemen’. Ja écht: ook veel Thai hebben last.
Tip 1: bescherm jezelf met muggenolie /-crème /-melk, vooral in buitengebieden – (DEET zou het beste zijn – minimaal 30% – in Thailand soms moeilijk verkrijgbaar.)
Tip 2: ’s avonds naar buiten? – bedek je lichaam: lange mouwen, broek en sokken! Let op: muggen steken door je shirt en sokken heen – spray of smeer dus over je sokken etc..
– de meeste moderne logeergelegenheden zijn uitgerust met insectenhorren.
Ander gespuis, zoals slangen en schorpioenen, blijven uit zichzelf liefst bij je uit de buurt. Toch raad ik aan: wees ook beducht voor deze bijters! Ze kunnen je verrassend beetnemen. Vooral in buitengebieden en met name buiten de paden kan ongedierte gevaar opleveren.
Tip: als je buitenaf logeert; ga ‘s nachts Nooit zonder zaklamp de duisternis in! Neem ook een bamboestok mee om ‘waakhonden’ van je af te houden – nooit slaan; dreigend je stok opheffen is meestal voldoende!
Reizen binnen Thailand…
Thailand trekt van oudsher veel bezoekers. Het toerisme is belangrijk voor de economie en de sector functioneert goed tot uitstekend. Door het land reizen is makkelijk, veilig en betaalbaar. Er zijn uitstekende busdiensten, veel vliegmogelijkheden en enkele indrukwekkende treintrajecten.
Oriënteren..! – via Internet is veel reisinfo te vinden.
Tip: neem toiletpapier mee voor onderweg.
Bij openbare plaatsen en langs hoofdwegen zijn voldoende sanitaire voorzieningen – veel hurktoiletten – maar toiletpapier is schaars. Thai ‘spoelen bij voorkeur – meest hygiënisch, milieuvriendelijk en prettig als je spicy eet…
Internet en Telefoon…
Internetverbindingen in/vanuit Thailand zijn goed. In de steden en veel dorpen zijn internetshops en op veel plaatsen is gratis Wi-Fi. Internationaal contact is daardoor makkelijk.
Algemene Tip: het gros van de Thai heeft een smartphone en kan daar goed mee overweg! Zorg voor een goeie vertaal-app en gebruik die bijvoorbeeld bij communicatie met taxichauffeurs, restaurantjes, shops enzovoort.
Tel-tip 1: Koop een Thaise sim, geef je nummer door aan het thuisfront en laat hen bellen via een goedkope provider – scheelt Euro’s (Baht’s) en de verbinding is meestal goed.
Tel-tip 2: Met een Thais nummer naar Nederland bellen? – kies eerst 1234 en daarna het hele nummer voor NL (goedkoper).
Tel-tip 3: Veel Thaise providers hebben speciale aanbiedingen – oriënteren!
Eten…
Thailand is voor vele synoniem voor lekker en gezond eten. Thai eten de hele dag door!
Terzijde – Sa ’s familie vraagt bij elk contact eerst of ik heb gegeten – doen ze ook aan elkaar. De vraag is begrijpelijk als je bedenkt dat veel Thai erg arm zijn (geweest) en niet over contant geld beschikken. Verder kan (kon) door het klimaat vers eten niet lang worden bewaard (veel voedsel wordt gedroogd bewaard). Logisch dat ze aan elkaar vragen ‘heb je al gegeten?’ – en… ‘delen’ wat er is. Bovendien, in de tropen liggen grote porties en vet en zwaar voedsel gauw zwaar-op-de-maag. Dit heeft geleid tot licht en frequent(er) eten. Ze eten wat de natuur vers biedt en vrijwel altijd wordt het ter plaatse bereid.
Tip: eten bij een stalletje of straatrestaurant..? – kijk of het ter plekke wordt bereid en probeer na te gaan of bijvoorbeeld gebraden kip niet van een ‘oude voorraad’ wordt genomen en wees vooral voorzichtig met vis!
Drinkwater
Je weet natuurlijk al dat kraanwater in Thailand geen drinkwater is! In reisgidsen wordt terecht geadviseerd: koop (gesloten flessen!) drinkwater, vermijdt ijsklontjes enzovoort. De meeste restaurantjes serveren tegenwoordig goed drinkwater en ook ijsklontjes zijn veilig, ook bij Thai thuis is het aangeboden drinkwater doorgaans prima.
Noot: als men bij elkaar op bezoek gaat is het heel gebruikelijk om eten en zoetigheid mee te brengen – of eten mee te krijgen als men vertrekt – niet afwijzen alsjeblieft.
Spicy [Phed] eten
Veel Westelingen zijn huiverig voor Spicy of Heet eten. De meeste Thai en restaurants weten dit en houden er rekening mee.
Tip: vraag bij het bestellen eventueel nadrukkelijk ‘not spicy!’ en als men je niet verstaat zeg dan ‘maai phed’ (let op: wat voor Thai ‘maai phed’ is, kan voor ons nog altijd onacceptabel phed /spicy zijn…)
Reageren – Vragen..?
Stuur mij een Email: »Luc@lucaalbrecht.nl…
Voor overige opties – zie: » Contact…
Zie ook: » Disclaimer- Privacy…
« Vorige pagina: « Thailand – basis-info…
» Volgende: » Normen -Waarden -Hygiëne…