Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 6… – 27 februari 2014.

Blog nr. 6…

Mae Ann, Thailand, 27 februari 2014.

–  Voor het eerst… – Persoonlijk Signaal..?
– 
Blogplannen + Website…
– 
Online-sessies: Succes..!
– 
Bewakers op de stoep…
– 
Neuro-Nieuws en Gezonde besmetting..

Voor het eerst van m’n leven…

Helaas kon ik een poosje niet Bloggen. Eerst had ik ruim 6 weken last van luchtweginfecties, daarna van m’n maag en ingewanden. Tenslotte belande ik in het ziekenhuis – uitgeput en uitgedroogd. Daar bleef ik 2 nachten om m’n maag tot rust en m’n vochthuishouding op peil te brengen. Nu gaat het weer goed, alleen nog wat aansterken.

Ik voel me dankbaar en bevoorrecht – voor het eerst in m’n bijna 67-jarige leven lag ik in een ziekenhuis, voor het eerst aan een infuus. Gelukkig komen m’n kracht en levendigheid weer snel terug – ik voel me gezond!

Persoonlijk Signaal *
De ziekte gaf mij een Persoonlijk Signaal – kort door de bocht: ik moet beter voor mezelf zorgen en zelf de regie houden – was bijvoorbeeld te meegaand wat eten betreft en at niet het ‘krachtvoer’ waar mijn lijf behoefte aan heeft. De Thaise keuken is natuurlijk en (h)eerlijk, maar stoofpotjes en krachtige erwtensoep komen er niet in voor… haha.

* Ja, ik geloof dat ziekte een symbolisch signaal kan afgeven – een oproep om me bewust te worden dat er iets moet veranderen. Dat kan iets kleins zijn zoals: ‘wat je eet is niet goed voor je Luc’, of iets gewichtigers als: ‘je zit figuurlijk op de verkeerde weg, je zorgt niet goed voor jezelf, je laat teveel met je sollen’ etc..
In de volksmond zeggen we bijvoorbeeld: “het ligt zwaar op m’n maag”, “ik moet ervan braken”, “dit is onverteerbaar” enzovoort – de kunst is dan om de boodschap erachter te vinden: wát ligt er zwaar, wáár moet ik van braken of wát is onverteerbaar?
Als ik me bewust kan worden van de betekenis, kan ik mij aanpassen en uiteindelijk zelfs dankbaar zijn voor de boodschap van m’n wezen of ziel. (Vele die ernstig ziek waren verklaren achteraf dankbaar te zijn omdat ze daardoor hun leven ten goede konden veranderen.)

Wil je hier meer over weten? Er zijn indrukwekkende boeken over, o.a. van Rüdiger Dalke (‘Ziek zijn, signalen van de ziel’) en Christiane Beerlandt (‘De sleutel tot Zelfbevrijding’).

Blogplannen…

–  Wat blijft: schrijfsels over wat ik ‘onderweg’ heb ontdekt en geleerd en natuurlijk over Thailand.
–  Nieuw: over ontdekkingen en lessen – soms probeer ik een bruggetje naar het Oosten te maken.
–  Anders: familie, vrienden en bekenden krijgen weer emailberichten, met privézaken waar degene die ons niet kennen de achtergrond voor missen.
Vanzelfsprekend hoop ik dat je plezier blijft beleven aan mijn schrijfsels – en als ze je inspireren is dat nóg mooier, daar gaat het mij immers om.

Website…
Ook de website wordt aangepast aan de realiteit. Enkele oorspronkelijke ideeën (b)lijken niet realiseerbaar, in ieder geval niet op korte termijn.  Daarom wijzigen sommige onderwerpen of ze gaan naar de achtergrond.

In 2013 nam het aantal ‘Online-sessies’ toe (via telefoon + email). Belangrijker: ze waren allemaal succesvol! Iedereen verbaasde zich over de resultaten – de meeste waren met 1 of 2 sessies ‘klaar’. In sommige gevallen werd een therapeutisch traject voorkomen of beëindigd.
Natuurlijk fantastisch voor de betrokkenen en… mij geeft het voldoening en vertrouwen!

Neuro-Nieuws…

Een echte eyeopener uit de neuro- of breinwetenschap: zorgen en negativiteit beschadigen mijn hersenen! Opgewekte karaktertypes leven statistisch langer dan zorgelijke – dat wist ik al – het deed me echter nooit zoveel, ondanks mijn neiging tot zorgelijkheid.

Nu is via hersenscans aangetoond dat de rechterhersenhelft onherstelbaar beschadigd wordt door zorgen en negativiteit. Het gaat daarbij niet alleen om mijn eigen tobberijen, ook boosheid en negativiteit van anderen en bijvoorbeeld kijken naar nare beelden zijn beschadigend. Neurowetenschappers zeggen: er zijn 3 positieve gedachten nodig om 1 negatieve te compenseren, dus minstens 4 om het echt goed te maken.

Nou… ik was een zorgelijk type en best gevoelig voor boosheid en negativiteit, dus: benieuwd hoe m’n rechter-bovenkamer er uitziet. Gelukkig zijn onze wonderlijke hersenen geneigd en in staat om te compenseren en omwegen aan te leggen. Ik reken er nu maar op dat dát bij mij gebeurde en nog gebeurt.

Ik ben best blij met deze ontdekking – immers: “het hervinden van de goeie weg begint met herkennen en erkennen dat ik op de verkeerde zit”.
Ik waak nóg bewuster over m ’n gedachten en het lukt steeds beter om zorgelijke neigingen te stoppen. Er zijn trouwens veel manieren om tobberigheid de baas te worden. Soms is het al voldoende als ik “stop” zeg, bewust over positievere zaken denken werkt ook *. Wil je meer manieren weten..? – reageer als je er behoefte aan hebt!
* Grappig filmpje van de komiek Bob Newhart… ga naar: “Stop-it”  >>

Gezonde besmetting…

Dit Neuro-Nieuws gaf me nieuw zicht op de Thaise (Boeddhistische) levenshouding. Een advies van de Boeddha: “blijf onder alle omstandigheden in balans en vriendelijk” – zijn leer van de middenweg. In mijn woorden: ‘ga niet uit je dak bij complimenten en voorspoed en laat je niet van de wijs brengen door kritiek en tegenspoed’.
Nou, de doorsnee Thai blijft vrijwel altijd beheerst én vriendelijk; geen extatische euforie, ook geen drama en stampvoeten – wél: Vriendelijk-met-een-Glimlach! Dit heeft dus gezonde gevolgen – het is dan moeilijk om gedeprimeerd te zijn of blijven (probeer maar eens om zwaarmoedig of boos te zijn terwijl je echt vriendelijk glimlacht).

Een ander gezond gevolg is dat degene waarmee je contact hebt ook beheerst en vriendelijk blijft of wordt. Dit komt door onze zgn. spiegelneuronen – ik noem ze ‘kopieer-neuronen’ – ze zijn actief in de voor-hersenen. Zij zorgen ervoor dat we anderen volgen of kopiëren en op hen afstemmen – prachtig… verder uitwijden wordt teveel.

Op de site schrijf ik: “het land en de bevolking doen als het ware het werk” (als het gaat om tot rust en in balans komen). Hier is nu de verklaring: als je omgeven bent door opgewektheid, balans en vriendelijkheid, zorgen je eigen kopieer-neuronen ervoor dat je opgewekt, gebalanceerd en vriendelijk wordt – ‘Gezonde besmetting’ dus – aandachtig in de natuur zijn heeft hetzelfde heilzame effect.

Hier eindigt Blog nr. 6 – ik hoop dat je er plezier aan beleefde… heb je vragen of wil je reageren..? Doen..!

Hartelijke groeten,

Luc

Reageren..?

– klik hier op » Luc@lucaalbrecht.nl… en stuur mij een email.
– overige opties – ga naar » Contact…
– zie ook » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *