Geplaatst op Geef een reactie

Blog nr. 13… – 26 april 2015

Blog nr. 13…

Mae Ann, Thailand, 26 april 2015.

– Het gaat goed..! – Droog & Heet…
– Vakantie, Songkran en Bezoek
– Geluk aan onze zijde…
– Landscaping – Resultaat..?
– Vragen & Nabranders…
– Foto-reportage…

Het gaat goed..!!!

Voordat ik losbarst over onze belevenissen als nieuwbakken-grond-bezitters, eerst wat feitjes – kreeg vragen uit Nederland, vandaar…

Het gaat goed met ons..! – we zijn Gezond & Wel en beleven veel voldoening aan onze woonplek in wording. Ik ben daar vaak en Sa ook, als ze geen ander werk doet.
Sa helpt bij de vakantiehuisjes vlakbij ons, als er gasten zijn. Ook helpt ze een vriendin met schoonhouden van een villa op het Spa-resort hier in Mae Ann.

Droog & Heet…

Vanaf december was het Droog en sinds februari Heet, vaak boven de 40° C. Twee weken geleden werd het even ietsje koeler, ca. 35°. Nu is de hitte weer terug, met in de middag soms een verfrissend buitje*.

* Thailand heeft 3 Tropische sub-klimaten; bij ons in het noorden een zogenaamd Savanneklimaat, in het zuiden een Moessonklimaat en in enkele gebieden het Regenwoudklimaat.
Savanneklimaat betekent: winters droog en zomers regelmatig regen met een piek tijdens de moesson; Moessonklimaat heeft een echt regenseizoen en een lange droge periode; Regenwoudklimaat is feitelijk altijd nat. De weer-omstandigheden vertonen tegenwoordig extremen, ik vermoed het gevolg van de ontbossing – ca. 60 jaar geleden was Thailand ruim 60% bebost, dat is nu nog 15%(!) – er wordt nog steeds illegaal gekapt.

Dit jaar duurde de droge periode erg lang, een visvijver bij ons huis is drooggevallen – (kort ervoor leeggevist) – volgens onze huisbaas niet eerder voorgekomen.
Op ons land zijn aarde en natuur kurkdroog – de klei-leem-aarde lijkt opengebarsten beton en de natuur ziet er uit als hooi. Wel wonderbaarlijk hoe snel het land na enkele regenspetters groen wordt. Volgens mij omdat er weinig onkruidverdelging plaatsvindt*, in de aarde zit een rijke hoeveelheid en variatie zaden en levende wortelresten.

*) Vanwege de kosten worden chemische middelen zelden en selectief toegepast en wieden en maaien gebeurt enkel als het hoognodig is.

Vakantie, Songkran en Bezoek…

De kinderen hebben grote schoolvakantie – die valt in de heetste maanden maart en april. Ice is bij  de familie in Chon buri en nichtje Am werd door oma [Yaai] weer bij ons gebracht. Am is even-oud als Cream en ze zijn samen opgegroeid. Nu volgen ze de summer-course op Cream s’ school, korte schooldagen met een luchtig programma.

[Foto: Am + Cream (r) – beide 10! – zwartgelokte engeltjes in de tempel, daarbuiten smartphone-verslaafde pubergiegels – soms ondeugend, meestal zorgzaam en prettig gezelschap..!]

11 – 16 april was het Songkran-feest  – traditioneel Thais nieuwjaar – ook Waterfeest genoemd omdat er veel met water wordt gespeeld en gegooid: alles en iedereen wordt overspoeld en gewassen, dat leidt tot vrolijke waterballetten op straat. Songkran is voor Thai misschien wel het belangrijkste feest van het jaar, het leven ligt ruim 4 dagen stil (denk maar aan Carnaval of 4 dagen Koningsdag in Nederland).

11 – 13 april kwam klant-vriend Ronald op bezoek – 3 intensieve dagen waarin hij het Thaise leven beleefde – hij vond het prachtig en wij genoten..!

Nu naar de vorderingen op onze plek…

Geluk aan onze zijde…

Qua eigendomsrecht hebben we 2 soorten land: 1. land met zogenaamde “Chanot”-titel en 2. land met “Sor-Tor-Kor”-titel. Het laatste is feitelijk geen eigendom, daarop hebben we een langdurig gebruiksrecht, de staat / koning blijft eigenaar.
In dagelijks taalgebruik spreken we over “land met Chanot“ en “land zonder Chanot”. Eigendom van ‘land met Chanot’ staat geregistreerd bij het Landoffice (Kadaster), het gebruiksrecht van ‘land zonder Chanot’ is geregistreerd bij het plaatselijke dorpshoofd en tegenwoordig ook bij het forest-department, dit ministerie gaat over natuurbeheer.

Kopen van land zonder Chanot is riskant: familie van vorige eigenaars kunnen het terugeisen. Dit land wordt na overname (van het gebruiksrecht) nagemeten in het bijzijn van het dorpshoofd, een ambtenaar van het forest-department, én de vorige eigenaar en buren van het land (eventuele grensgeschillen worden dan ter plekke beslecht en beschreven).

Verrassing – bij nameting van het land zonder Chanot bleek dat dit nooit eerder op naam van een familie stond. Daarmee is terugeisen uitgesloten. Bovendien bleek dit land ruim duizend m2 groter dan gedacht. Het geluk wat we bij de koop al beleefden bleef dus aan onze kant.

Landscaping…

Bij het schrijven van de vorige Blog waren we al bezig met opschonen van het Bamboebos. Intussen maakte ik een ontwerp voor de inrichting van het land.
Het lijstje doelen begint met: Welzijn van Land en Omgeving & Voorspoed en Voldoening voor bewoners en bezoekers… vervolgens:
1. De Mae Ann-eigen ‘rijst-terras-coulissen-sfeer’ zo goed mogelijk intact laten of versterken
2. Erosie en verval tegengaan
3. Waterlopen verbeteren en verleggen en nieuwe graven
4. De lotusvijver restaureren en voorkomen dat die weer dichslibt
5. De plek waar ons huis komt ophogen (uitzicht en droge voeten)
6. Vijvers aanleggen (voor de sier en watervoorraad en om onze eigen vis te telen)
Een uitdagende piekerpuzzel – een vriend schreef: “houdt ons jong Luc” – gelijk heeft ie: ik voel me er prima bij..!

Vóóraf moesten we een obstakel overwinnen: land zonder Chanot mag Niet worden afgegraven, op stiekem toch doen staan pittige (gevangenis)straffen. De juiste connecties en acties brachten uitkomst; een mand vol zoete broodjes (+ een handvol zilverlingen) overtuigde gezagsdragers van onze goeie bedoelingen… agenten bleven uit de buurt en de controle-heli vloog niet over ons land in de tijd dat we bezig waren.

Resultaat..?

Het resultaat is fantastisch, in onze ogen..! Na vele uurtjes hakken, snoeien en branden, én ruim 12 dagen graven en baggeren van een door mij gedirigeerde graafmachine*, ontstaat in onze minivallei een heus Noord Thais Bamboe-Water-Rijst-Landgoed – (nu nog kaal, mede door de droogte).

[Foto: de graafmachine werkt aan de lotusvijver en Sa verbrandt snoeiresten bovenaan de helling ]

* Bij het plaatsen van een betonnen drempel communiceerde ik even slordig met de graafmachinist. Het puntje van m’n linker-pink raakte bekneld, daaraan zit nu geen nagel meer en een botje was beschadigd – mijn fout dus. (Gespalkt en gehecht in een ziekenhuis en alweer bijna genezen.) Mag van geluk spreken, het had m’n hele hand kunnen zijn.

[Door al het gegraaf uit zijn (of haar?) hol verdreven en met één klap verslagen: ruim 2 m slang. Buitenkans voor de Thaise bouwers, na werktijd ging hij op de BBQ.]

Perfectionist..?

Sommige Thai (en Nederlanders) vinden mij een perfectionist. Mijn instelling: ik hou niet van half werk en als je toch bezig bent kun je het maar beter goed doen. Dat resulteert wel eens in extra werk of zelfs overnieuw doen, ook nu. Toen de  graafmachine-baas zei: “wat je wilt is 3 dagen werk” dacht ik: “dat worden er wel 10” – het werden er 12 en het is nog niet klaar. Voor veel Thai is dat onmogelijk en onbegrijpelijk, ook voor Sa; zóveel moeite (en kosten) kunnen en willen ze zich niet veroorloven – “waarom zo moeilijk en perfect (kostbaar) als het makkelijk (goedkoper) kan?”

Ik leerde dat het goed is om naar hen te luisteren en soms mee te bewegen – Da Vinci zou ooit hebben gezegd: “simplicity is the ultimate sophistication”  of, een Nederlands gezegde: “eenvoud is het ware”, en zo is het..! Een voorbeeld: een waterstroompje temperen lukte beter met een paar zandzakken dan met een (kostbare) betonconstructie.
Noot: de kleigrond, soms smurrie-achtig loopzand of betonachtige leem, gedraagt zich anders dan ik gewend ben – als het droog is krijg ik er geen schop/spade of schoffel in* en als het nat is lijkt het zompige boter.
* Steekschoppen /-spades en schoffels zie je hier niet, voor vrijwel alle aard-werkzaamheden wordt een ‘hak’ gebruikt, zeer effectief gereedschap.

Tot zover over ons landgoed, in een volgende Blog over ons huis.

Fotoreportage…

Ik maakte een fotoreportage over de vorderingen met de onderwerpen:
– Hakken, Snoeien en Branden
– Graven & Baggeren
– Resultaten…
>> Ga naar: Blog nr. 13a – Foto’s…

Vragen & Nabranders…

Regelmatig valt de vraag: “Kom je nog naar Nederland Luc?” – wel, ik heb het hier goed en de bouw houdt me bezig, dus… Nederland bezoeken staat niet bovenaan m’n actielijst.
Andere vraag: “je schrijft over Geluk en Wondertjes, maar, zijn er geen moeiten of tegenvallers..?”
Oh ja, aan moeiten en zorgen geen gebrek, kan er wel een paar Blogs mee vullen, bijvoorbeeld:
– Door de hitte ben ik ’s morgens om 11 uur uitgerangeerd, dan vlucht ik onder een parasol in de schaduw van bamboe of bomen maar ook daar heerst de schroeiende sauna – ik ben ’s avonds verlept en uitgeput, Sa en andere Thai gaan de hele dag door en zijn ’s avonds nog redelijk fit..!
– Taal en cultuur-inzicht-verschillen vragen het uiterste van mijn tact en geduld – soms grijp ik vertwijfeld in m’n haar en wil ik vluchten – anderzijds leidt het tot komische situaties en anekdotes;
– Er is nog meer… lees hieronder maar over de Kosten- & Koersontwikkeling.
En toch… de vreugde van scheppen en het vooruitzicht straks op deze droomplek te mogen wonen, winnen van zorgen en frustraties.
Trouwens, liefst tel ik m’n zegeningen (dat zijn er veel), dat werkt als een heilzame hefboom die ‘knelpunten transformeert en de moeite waard maakt’ – het brengt me bij optimistische, vindingrijke energie waarmee kansen en oplossingen zichtbaar en bereikbaar worden.
(Van de Boeddhistische Thai leerde ik: richt je aandacht op het positieve, blije en luchtige en negeer het deprimerende, dat werkt bevrijdend en maakt het leven makkelijk en vreugdevol.)

Kosten- & Koersontwikkeling
Toen we het land kochten kreeg ik 42 Thai-Baht voor 1 Euro, dat is nu 33 / 1, dus bijna 25% minder (toen ik in 2007 kwam was de koers ca. 50/1). Door de bouw-hype en andere oorzaken zijn sommige prijzen hier sterk gestegen – (andere zijn gezakt, een liter diesel kost nu minder dan 1 Euro!).
“Of en hoe ik daaruit kom?” – eerlijk gezegd weet ik het niet precies maar: ik maak me geen zorgen en ben (we zijn) vol goede moed – en alert op wat gebeurt. Om buiten de gevarenzone te blijven maakten we een prioriteiten lijstje, eerst doen wat echt nodig is en al het andere later, als het (financieel) kan. En verder… we leven zuinig en eenvoudig en vanuit de instelling dat ons geluk niet ‘afhangt’ van materiële en consumptieve zaken.

Noten:
1. Boven woon- en leef-genoegens biedt onze nieuwe plek natuurlijk ook financiële voordelen – bijvoorbeeld, na de verhuizing betalen we geen huur meer en het land gaat ons vast en zeker (relatief goedkoop) groenten, fruit en vis leveren – ons huishoudboekje ziet er straks gunstiger uit…
Sa ’s zus vertelde laatst dat de familie in Chon buri ruim een maand lang geen voedingsmiddelen had gekocht in de supermarkt. Hier leven vele nog van wat de natuur hen (gratis) biedt, ze telen het zelf of plukken en vangen het van de velden en uit het water in de buurt.

  1. Ik denk weleens dat de langdurig stagnerende economische situatie bedoeld is – een kans biedt – om het ‘kannibaliseren’ van onze mooie moeder aarde in te perken, of ons wil laten beseffen dat ongebreideld consumeren niet veel van doen heeft met gelukkig zijn.

Hier eindigt Blog nr. 13 – er borrelt nog veel, maar…“genoeg voor vandaag”.

Volgende Blog….

Gaat over:
– Onze nieuwe woning
– Ons bezoeken – regelmatig ontvang ik vragen als: “kunnen we jullie bezoeken Luc?” en… “wat zijn de kosten..?” – ik werk aan antwoorden en info.
– M’n website is recent aangepast – er staat al (weer) iets over bezoek ontvangen. Binnenkort verschijnt er ook een hoofdstuk ‘Thailand info’.
– Waarden & Wijsheid – verschillende lezers ‘kijken uit naar’ schrijfsels over waarden en wijsheid die ik ontdekte in Thailand of het Oosten – ook daar broed ik op.

Enfin, ik ben nog niet uitgeschreven, dus: wordt vervolgd…

Hartelijke groeten uit zonnig & warm Mae Ann,

Luc

» naar de foto’s…

Reageren..?

–  Stuur mij een Email: » Luc@lucaalbrecht.nl…
–  Overige opties – zie: » Contact…
–  Zie ook: » Disclaimer- Privacy…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Blog nr. 76 – 6 oktober 2024
    Wateroverlast in Chiang Mai. […]
  • Blog nr 75 – 31 augustus 2024.
    Van een "Bezig Bijtje" in Thailand - een blog over mijn Vijverwerk - de Perfecte Moesson & de Ideale Planttijd - Prachtige Rijst-Paddy's, en over hoe de Stroom van Leven elke dag Nieuwe beelden biedt. […]
  • Blog # 74 – 3 mei 2024
    Update - Lees mee over hitte, droogte, bananen, blogexperimenten en rijlessen – én over buitenlanders met Tropenkolder. […]
  • Blog nr. 73… 5 april 2024
    "Alarmdrama" - een les in Perspectief. Uit mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat dit verhaal jou net zoveel inzichten geeft als het mij heeft gedaan. […]
  • Blog nr. 72… 22 maart 2024.
    "Diagnose Introvert.." Reis mee in mijn Herinneringen - verhalen en anekdotes die het leven kleur geven. Ik hoop dat deze verhalen jou net zoveel inzichten geven als ze mij hebben gedaan. […]